Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Får lära sig läxan

NORRKÖPING
Två gånger i veckan, efter skolan, samlas de på Hagebybiblioteket.
Elever från Hagebyskolans högstadium, så många som vill - och ett antal vuxna, bland dem flera pensionerade lärare.
Och då handlar det om hjälp med läxorna.

Jättebra att få läxhjälp här, tycker Maria Chabo i 7b. I klassrummet är de så många, och hemma är småsyskonen stökiga.
FOTO: ANDREAS SKOGH

Jättebra att få läxhjälp här, tycker Maria Chabo i 7b. I klassrummet är de så många, och hemma är småsyskonen stökiga. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-09-30 00:00
Projekt Läxhjälp kallas det för, startade nu till höstterminen. Initiativtagare är Elsie Rydman, mångårig bibliotekarie i Hageby, som ju därigenom också kände många gamla lärare.
Ytterligare några frivilliga vuxna har slutit upp. På språksidan är det nu väl täckt, däremot skulle Elsie Rydman gärna se någon mer med naturvetenskapliga kunskaper.

<b>Inte hjälp hemma</b>
Bakgrunden är förstås, att många barn på Hagebyskolan inte får så mycket hjälp hemma. I många fall har deras föräldrar svårt med själva svenska språket. Men här får nu eleverna, på helt igenom ideell väg, lite extra hjälp. Hittills har det brukat komma sju-åtta, och det finns plats för fler.
Svenska, engelska, tyska, franska, matte och SO är vad de kan få hjälp med. Hjälparna är Ingrid Olsson, Barbara Sielaff, Margareta Fischer, Mirsad Ramic, Erik Lundström och Elsie Rydman.
Maria Chabo och Maria Josefson från 7B sitter med Margareta Fischer och tragglar svensk grammatik. Båda Mariorna är syrianer, pratar väl inte alltid svenska hemma men tycks inte ha några problem med själva språket.
Men språkläran, grammatiken. Vad är genitiv och vad är adjektiv, varför i all världen finns det så många olika slags pronomen, för att inte tala om reale och neutrum osv osv.
(Och det är ju inte lätt. Knappt har Folkbladets utsände försökt visa sig på styva linan förrän han blandar ihop superlativ och supinum, och får sträng tillsägelse att komma tillbaka på nästa läxförhör.)
De båda Maria ska ha svenskaprov dagen efter, därav drillningen i språkläran. De har besökt läxhjälpen i ett par veckor och tycker det är bättre här än i skolan.

<b>Här får man hjälp</b>
- I klassrummet är vi så många. Det är så många som stör. Men här får man ju hjälp.
- Det går inte att tänka så mycket hemma heller, jag har småsyskon, säger Maria Chabo.
Men hon tycker det är bra att få gå i skolan.
- Man får ju lära sig, man får utbildning. Men en del saker som man lär sig är lite onödiga, man har ingen nytta av dem.
Därefter vill de båda ha hjälp med engelskan och Barbara Sielaff, holländska från begynnelsen och numera boende i Hageby, tar över. De pratar alldeles utmärkt engelska, märker vi snart.
- Det är sångerna som vi sjunger. Vi är med i dans och kör, och nu ska vi börja med en grupp.
- Jag ska spela trummor, säger Maria Chabo.
- Jag har inte bestämt om jag ska spela elgitarr eller piano, säger Maria Josefson.
Dagen efter ska de alltså svenskaprov. Fröken är "sträng men jättesnäll", får vi veta.
- Men ni måste fortsätta med det här själva, förmanar Margareta Fischer. Det är bara ni själva som kan lära er.
- Ja, jag måste lära mig ännu mer än det här, säger Maria Chabo. För jag kommer att glömma så mycket av det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om