Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Får halv miljon

Bråvikens golfklubb har fått nästan en halv miljon kronor i bidrag av Länsstyrelsen, för ett lokalt våtmarksprojekt på golfbanan.

Från Bråvikens golfbana, ska renare och finare vatten rinna ut i Bråviken i bakgrunden, när nya reningsprocessen är igång.

Från Bråvikens golfbana, ska renare och finare vatten rinna ut i Bråviken i bakgrunden, när nya reningsprocessen är igång.

Foto: Jan Monier

NORRKÖPING2018-07-18 07:00

Bidraget går via Norrköpings kommun, som ansökt och nu fått 457 000 kronor i bidrag för att utreda och projektera möjliga åtgärder inom golfbanan för att rena inkommande näringsrikt vatten i Manhemsån.

Reningen är tänkt att ske genom fördröjning av vattnet i olika dammar och sedan sprida ut vattnet genom bevattningssystem på banan och därmed infiltreras genom angränsande växtlighet.

Efter reningsprocessen i flera steg är tanken att rent vatten till slut pumpas ut till en utsläppsdamm och vidare till Bråviken.

Projektet innefattar tre åtgärder:

1. Förstudie för bland annat näringsretention och behov av andra åtgärder enligt vattendirektivet, med förslag till åtgärder. Även hänsyn till vandrande fisk utreds. 2. Projektering. 3. Tillståndsprocess.

Så här säger golfklubbens chef Jan Monier:

– Jag är väldigt glad för det här bidraget och målsättningen är nu att golfklubben ska hjälpa till att rena det skitiga vatten, fullt av fosfor och kväve, som kommer in till golfklubben.

– Efter att vi använt vattnet till bevattning av banan, stannar mycket av fosforen och kvävet i jorden. Och kan vi använda samma vatten för bevattning mer än en gång, via våra dräneringar, genom att låta vattnet gå runt i våra dammar, ska det i framtiden bli väldigt rent vatten, som sedan rinner ut i Bråviken via Manhemsån.

När hoppas du projekt är i mål?

– Jag hoppas projektet startar senast under 2019 och ju snabbare det är klart desto bättre för miljön, en förutsättning är att vi nu får mer externa medel, för färdigställandet.

Är det här ett unikt projekt, skulle du säga?

– Ja, vi är först, men vår process är möjlig att använda på många andra verksamheter, bland annat andra golfbanor, med samma förutsättningar, säger Jan Monier.

Tilläggas kan att målet med projektet och de efterföljande åtgärderna, är att uppnå god ekologisk status i Manhemsån och bättre ekostatus i Bråviken samt att främja fiskelivet i vår närhet. I denna del av projektet ingår inte det praktiska utförandet.

Länsstyrelsen, som totalt fått 6,6 miljoner kronor att dela ut, anser att just det här projektet uppfyller kraven enligt förordningen om statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt.

Projektet syftar bland annat till att öka vattenhushållning, utjämna vattenflöden, öka grundvattenbildning, minska risk för översvämning och förbättra vattenkvalitet med avseende på näringsämnen och miljögifter.

Därmed bidrar projektet till att uppfylla miljökvalitetsmålen, nämligen ingen ökning av övergödning, grundvatten av god kvalitet, myllrande våtmarker, levande sjöar och vattendrag, och slutligen hav i balans.

Länsstyrelsen gör bedömningen att golfklubbens projekt är så bra, att det kommer att ge god kännedom om vad som krävs för att framtida åtgärder tar hänsyn till naturvärden och hur ån ska uppnå god ekologisk status.

– Våtmarkssatsningen, som regeringen fattade beslut om i årets budget, når nu ut till kommunerna på det här sättet, säger länsrådet Kristina Zetterström. Det är angeläget att arbetet för att förbättra vattensituationen i länet kommer igång lokalt. Och jag kan konstatera att kommunerna och andra initiativtagare har beundransvärt snabbt lyckats få fram projekt som nu får medel inom den här satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om