Får Hagebyborna behålla rabatten?
- Markarydsbostäder verkar ha mycket kulor, och de har ju lyckats rätt bra på ett antal ställen, säger ombudsman Clas Rydgren på Hyresgästföreningen.Hyresgästerna själva tycks också ta Hyresbostäders försäljning av hus med drygt 2.000 lägenheter tämligen lugnt.Frågan är dock hur det blir för gamla hyresgäster, som idag har 10 procents hyresrabatt.
Sergio Poblete kan ha skäl att oroa sig för sin hyresrabatt, gammal hyresgäst hos Hyresbostäder som han är. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Vår principiella uppfattning är ju visserligen att vi ska ha en stark allmännytta. Så det är ju i och för sig inget roligt att Hyresbostäder säljer lägenheter, säger Clas Rydgren.
- Men å andra sidan har de ju inte fullt ut orkat med underhåll och ombyggnader av sina fastigheter. Nu är det viktigt att pengarna stannar i företaget, och att inte ägaren kommunen plockar ut något av dem. Men det ska Hyresbostäder ha fått löfte om från kommunledningen.
Lite bekymrad
- Sen blir jag ju lite bekymrad, när VD Gunnar Boquist talar om att man får loss pengar för att till exempel satsa på bostäder på Himmelstalundsområdet. Där tycker jag inte de ska hållas och bygga.
Markarydsbostäder, som Hyresgästföreningen haft någon vecka på sig att luska fram uppgifter om, verkar enligt Rydgren vara "rätt bra".
- De har bra förhållande till hyresgäströrelsen. De satsar inte på snabba klipp, utan de hus i allmännyttan, som de tagit över har de sedan också behållit och så har de fixat till områdenal. Om nu Hyresbostäder ska sälja kunde det ju ha gått mycket värre än så här.
Rydgren konstaterar också att med närmare 9.000 bostäder kvar är Hyresbostäder fortfarande en tillräckligt stor aktör. Mer än så här får de dock inte sälja.
En mindre ägare
Hyresbostäder, som tills för inte så många år sedan ägde i stort sett hela Hageby, blir nu bara en mindre ägare där. Med 960 lägenheter, ungefär en fjärdedel av hela beståndet. För några år sedan sålde Hyresbostäder hus i Hageby med 1.100 lägenheter till Malmstaden.
Vi känner folk på pulsen i de sex höghusen längs Bäckgatan. Ingen verkar ta särskilt hårt på försäljningen, som de heller inte känt till så länge. Det var i måndags, som informationsbladet damp ner i brevlådan.
Nu finns väl säkert en del, som kan vara inte så lite bestörta. Folk som kanske bott hela sitt liv i Hyresbostäder, som ser allmännyttan som något speciellt (till skillnad från de privata) av bland annat ideologiska skäl. Fast hyresgäster av slik gammal stam har kanske blivit färre även i Hageby, och vi stötte hursomhelst inte på några.
Vet ingenting
Men Ann-Marie Swartling, med halvårsgamle sonen Wiliam på armen, blir så här till en början i varje fall lite orolig:
- Jag vet ju ingenting om den nye ägaren. Man vet ju inte om standarden kanske blir sämre, eller om hyran höjs. Men här har vi i alla fall hittat en lägenhet, som vi verkligen trivs i.
Någon Hyresbostäder-nostalgi känner hon dock inte. De har heller inte bott här i huset mer än ett halvår.
Från några tillfrågade får vi helt kortfattade svar genom dörröppningen. De vet inget om saken, de läser inte svenska, de har ingen åsikt.
- Jag har ingen erfarenhet av en sådan här situation, säger en kvinna. Men varför skulle de inte få sälja?
Inget besked om rabatten
Sergio Poblete, som bor högst upp, tycker det är svårt att säga något. Man vet ju egentligen inget.
- Vi har bott här i två år. Men vi har bott hos Hyresbostäder tidigare också, sedan 1989.
Han tycker Hyresbostäder varit bra men ser sig ändå som bäst om efter något annat. Att hissen bara går till våningen under är också en viss nackdel. I förbigående nämner han hyresrabatten, som han fått efter mer än tio år hos Hyresbostäder.
Men hur går det med den rabatten nu, det kan man dessvärre undra.
Hyresbostäders informationschef Lars Sandell säger att man informerat Markarydsbostäder om saken, och mer än så kan man heller inte göra. Sedan måste det vara upp till nye ägaren att besluta.
Principen som gäller i dag är att från 10 års boende i Hyresbostäder har man 10 procents rabatt vartannat år, och från 25 år 10 procent varje år.
Lite osäkert
Men framtiden är därvidlag inte helt säker. Markarydsbostäders VD Rolf Carlsson säger att han inte satt sig in i den här saken ännu.
- Normalt brukar vi hantera sådana hyresrabatter godvilligt, när vi övertar hus. Men vi vill att det ska vara rättvisa i ett rabattsystem, och vi måste se vilken som är grunden för det.
- Vi ska snarast se över den här biten. Sedan får vi se i vad mån vi kan fortsätta eller inte, förklarar Rolf Carlsson.