Får Claudia hennes jobb?

Vilken tur att man inte är harpist! När det nu blir en tjänst ledig, i Norrköpings Symfoniorkester nämligen, då kommer 33 skickliga harpister, från hela världen och söker lyckan. Från mer än tolv länder, från Sydafrika och USA.
Igår var första uppspelningen.

Claudia Mitnei är en av alla som prövar lyckan och låter instrumentets klanger fylla hela De Geerhallen.
Foto: Anita Kjellberg

Claudia Mitnei är en av alla som prövar lyckan och låter instrumentets klanger fylla hela De Geerhallen. Foto: Anita Kjellberg

Foto:

Norrköping2007-02-03 06:00
I Symfoniorkestern är det dags för harpisten (och pianisten) Vera Schabbauer att gå i pension. Redan i början av sommaren utlystes hennes tjänst och efterhand är det 33 sökande som nu är i Norrköping för att spela upp.
En av dem är man. Endast tre kommer från Sverige, de andra från alla håll i världen.
En jury på tio personer lyssnar till alla som får fem minuter på sig att övertyga om sin förträfflighet. Alla som spelar sitter bakom stora svarta skärmar, de är anonyma. Först spelas ett stycke av Mozart, så en snutt Tjajkovskij, det är obligatorisk del. Vera Schabbauer är med i juryn. Vi undrar om det är möjligt att få fram en "etta".
- Det vet vi inte än om det är möjligt, men vi hör i alla fall skillnader. Vi lyssnar på teknik, musikalitet, på tonbildning och nyanserna.
Vera har själv aldrig gått igenom en eklut av det här slaget. Hon blev "upplockad", men så var det för 41 år sedan, en annan tid. Hon uppskattar nu att alla spelar samma stycke och att det är ett känt orkesterutdrag.
Hennes kollega i juryn, Åsa Lännerholm, har däremot egen erfarenhet. Hon är inlånad från Stockholmsoperan för uppdraget.
- Det är förstås nervöst, säger hon. Men man sitter och spänner sig som jurymedlem också, vi har lyssnat på tio nu före lunch och sen kommer 27 till på eftermiddagen. Man gör minnesanteckningar så länge.

Fortsatta prövningar
På lördagen lyssnar man på de som juryn har bestämt ska gå vidare. Det kan bli en enda person, troligare är att det blir några som då kan komma ifråga för provanställning.
- Det är en lång process, det kan ta 2-3 år innan en person får en fast tjänst, säger orkesterchefen Gunnar Possnert. Men det är nytt för oss att vi har mött ett så stort intresse och att vi kan ta emot alla som har velat komma hit.
Den övriga juryn består av representanter för olika instrumentgrupper i orkestern. En flöjtist, Joanna Falk, ackompanjerar harpmusikerna.
Claudia Mitnei från Rumänien - och Göteborg, hon studerar där - är en av de förhoppningsfulla. Vi undrar vad hon ska göra om hon inte fåt jobbet.
- Fortsätta plugga, säger hon. Det finns inget annat. Men man måste ta varje chans, det är väldigt sällan det dyker upp en harpisttjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om