Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fann drömmen på Blocket

Tradarmackan är densamma men annars har Anneli Hellgren nya planer för sitt café. Loppis och olika temadagar ska få gäster att hitta till Sjötullsgatan.

Till Valborg firar Anneli Hellgren ettårsjubileum som caféägare. Hon tycker själv att hon har fått snurr på verksamheten.

Till Valborg firar Anneli Hellgren ettårsjubileum som caféägare. Hon tycker själv att hon har fått snurr på verksamheten.

Foto: Skogh Andreas

NORRKÖPING2008-04-21 03:00
Namnet Röda Stugan är känt sedan slutet av 1700-talet. Men den Röda stugan var ett värdshus som låg på Hospitalsholmen och var borgerskapets idyll. Det ställe som Anneli Hellgren driver byggdes först 1946. Gästerna består i dag mest av hamnens folk och långtradarchaufförer. På menyn finns matiga mackor, en lunchrätt och frukostbuffé. Anneli Hellgren tog över rörelsen för drygt ett år sedan. - Den här drömmen har jag haft i några år. På Blocket såg jag att caféet var till salu. Jag bestämde mig på en gång eftersom jag kände att det här var nåt för mig. Stöttande familj
Anneli Hellgren har arbetat inom servicebranschen i hela sitt liv. Senaste anställningen var som värdinna i Östra Eneby församling. Det var friåret och möjligheten att gå en starta eget kurs som gjorde att hon kunde förverkliga sin dröm. - När jag bestämde mig för att testa fick jag höra från många i min omgivning att jag var modig. Men jag tror att man ångrar det man inte har gjort. I bakgrunden finns också en stöttande familj som alltid har vågat att pröva saker. Anneli Hellgren berättar att hennes föräldrar för några år sedan hoppade av ekorrhjulet och seglade jorden runt. Mångsysslare
Att vara sin egen innebär att man måste vara något av en mångsysslare. Klockan fyra på morgonen ringer väckarklockan och hon måste iväg till bageriet för att hämta färskt bröd. Klockan två på eftermiddagen stänger caféet men det finns ofta arbete kvar. Under helgen storhandlar hon. Än så länge arbetar hon själv och har inga anställda. Loppis varje månad
Anneli Hellgren tror själv att hennes entusiasm är hennes styrka och att hon har många idéer för sitt ställe. Förutom stamkunderna och människor som arbetar i området, så hoppas Anneli Hellgren också locka till sig turister. Genom att arrangera loppis samt vår- och höstmarknad hoppas hon att fler människor ska hitta hit. Hon arbetar också med att få ordning på uteserveringen. - Folk som är ute och jobbar tror jag vill komma till ett ställe som är lite personligt och där man har någon att prata med. Tema: Hamnen
Inredningen är rustik. Det finns inga vita dukar på borden och temat är hamnen med flera tavlor som föreställer fartyg. Här finns också några modeller av båtar. - Huset verkar oansenligt utifrån men när man kommer in här blir man glatt överraskad, tycker Anneli Hellgren själv.
Röda Stugan återfinns på kartor över Norrköping sedan 1785 och räknas som stadens äldsta värdshus. 1800-talets Röda Stuga var ett värdshus, beläget vid vattnet, på platsen där Lantmännens siloanläggning i dag ligger. Hospitalsholmen var då omgiven av vatten och man tog sig dit med båt. Just båtutflykter till Röda Stugans värdshus var förmodligen ett uppskattat söndagsnöje för borgerskapet. Här hade man en kägelbana, sin roddklubb och drack punsch. Enligt en skröna ska också Ulla Winblad har arbetat en tid här. Carl Michael Bellman ska ha besjungit om Ulla i den här miljön. Under åren 1929-1931 förlängdes södra kajen österut på Hospitalsholmen och Röda Stugan, liksom Hospitalsholmens gård jämnades med marken. Fakta: Jessica Åkeson på kultur- och fritidskontoret. Tradarmackan är en halv hålkaka med stekt ägg, biff, lök, bacon och falukorv. Till mackan serveras stekt potatis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om