Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fängelse plus stora skadestånd

NORRKÖPING
Ett och ett halvt års fängelse för grov förskingring samt ett stort skadeståndsbelopp till totalt 91 olika målsäganden. Det blev domen för den förre ägaren till Söderköpings Auktionskammare. Dessutom döms mannen till näringsförbud i tre år.

Norrköping2001-07-05 00:00
Det var den 1 september 1998 som Söderköpings Auktionskammare försattes i konkurs med en brist på över 12 miljoner kronor. Men redan 1995 hade bolaget ekonomiska problem. Enligt kammaråklagare Mona Malmberg vid ekoenheten i Linköping hade ägaren skjutit problemen framåt hela tiden genom en ökad skuldsättning och stora lån.
Efter konkursen anmälde en stor mängd privatpersoner att de inte hade fått pengar för det gods som lämnats in till auktionskammaren och sedan sålts därifrån. Enligt auktionskammarens regler förblev äganderätten till ett föremål hos säljaren tills det såldes. Sedan övergick den omedelbart till köparen. Redovisningen av sålda objekt skedde fem till sex veckor senare genom utbetalning via bankgiro eller brevcheck. Men några pengar dök alltså aldrig upp. Flera personer har förlorat mycket stora belopp.
En kvinna bosatt i USA hade lämnat in gods som såldes för 101 000 kronor. Det handlade om sådant som kristallkronor och möbler. Kvinnan fick inga pengar. Däremot hörde ägaren av sig och bad kunden vänta medan den ekonomiska krisen åtgärdades. En rekonstruktion av företaget skulle äga rum, lät han meddela. Kvinnan stämde till slut auktionskammaren och krävde ersättning för de auktionerade varorna.
Ägaren har hela tiden förnekat att han har gjort något brottsligt. Enligt försvarsadvokaten har han hela tiden trott att det skulle gå att få företaget på fötter igen och därför har han agerat som han gjort.
Enligt tingsrättens bedömning borde ägaren ha insett utvecklingen för företaget på ett tidigt stadium men han valde att fortsätta verksamheten ändå. Därmed utsatte han inlämnarna av gods för en stor risk. Tingsrätten menar också att mannens förhoppningar om att det snart skulle komma att gå bättre för bolaget inte var annat än helt orealistiska. Likaså har mannen visat en stor likgiltighet för sina redovisningsskulder.
Mannen har tidigare försatts i personlig konkurs. Bland annat var hans fastigheter överbelånade.
Då mannen lider av en något sviktande hälsa har straffet satts till 1,5 års fängelse för grov förskingring. Åklagaren yrkade på två år. Dessutom döms mannen till näringsförbud i tre år samt till ett en mängd skadeståndsbelopp till olika personer och firmor. Skadeståndsbeloppen varierar. Något är så stort som på drygt 240 000 kronor. Men de flesta ligger mellan 10 000 och 30 000 kronor. Åklagaren bedömde under rättegången att det totalt handlade om fyra miljoner kronor som inte betalats ut till olika säljare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!