Det är en man i 25-årsåldern, som efter att ha deltagit i upploppet på Skenäsanstalten i mars, fått en varning som resulterat i att hans utslussning skjutits fram. Mannen överklagade varningen till förvaltningrätten och menade att han främst varit orolig för smittorisken från personalen eftersom han tillhör en riskgrupp. Han ville därför inte att personalen skulle gå in i hans rum eller egentligen vara på avdelningen överhuvudtaget. Men förvaltningsrätten godtar inte förklaringen, utan menar att han skapat oordning genom att inte låta personalen komma in på avdelningen och avslår hans överklagan.
Det var den 12 mars som upploppet bröt ut. Efter att Kriminalvården meddelat sina nya regler i och med coronapandemin – att alla permissioner och alla besök på anstalten stoppades, barrikaderade sig ett tjugotal interner och uppträdde hotfullt mot personalen. Tre av dem lyckades dessutom rymma. Anstalten kallade in insatsstyrkan, förhandlare, polis och Kriminalvårdens transporttjänst för att stävja oroligheterna. Ett antal intagna förflyttades sedan till andra anstalter och häkten innan man fick kontroll över situationen. Mindre skadegörelse, men inga personskador, blev resultatet.
Fem månader senare berättar Tony Bertlin, tillförordnad kriminalvårdschef, att det inte blev några nya upplopp efter det i mars.
– Nej, det var en direkt reaktion på det beslutet som kom, säger han.
– Sedan har det lagt sig efter den händelsen, även om det är lite oroligt överlag. För det är klart att det påverkar att vi inte tillåter permissioner och besök, det blir lite svajigt. Men det är ingenting som vi inte kan hantera. I nästa vecka ska vi börja införa besök igen. Under ordnade former.
En varning blev en given konsekvens för de som deltog i upploppet, säger han.
– Det ska ju synas i våra system sen, att de inte följt våra regler. Det kan till exempel innebära att de är olämpliga för en öppen anstalt. All utslussningsverksamhet bygger ju också på en god skötsamhet – sköter man sig inte förlorar man sina möjligheter till det.
De tre interner som avvek vid händelsen kom alla tillbaka inom ett par veckor.
– Men en rymning innebär ju att man inte längre kan vara på en öppen anstalt. En direkt konsekvens blir att man placeras på en sluten anstalt, säger Tony Bertlin.