Jiray ”Jirre” Seropian har testat streetfood i världens alla hörn i snart tio år. Det hela började som en plojgrej när han testade kebaber i närområdet och betygsatte dem på Instagram.
– Jag tänkte att: Vem kan bry sig om vad jag tycker om kebaber? Men det spårade ur, på ett bra sätt, säger Jirre.
Efter en intervju i Morgonpasset i P3 2015 exploderade det och idag har kontot kebabspotting över 60 000 följare. Hans tester utvidgades till att inte bara gälla kebaber i Sverige utan snart började han göra resor runt hela världen och testa all typ av streetfood.
– Jag hade ledsnat på att äta dåliga kebaber. Det är nog sex år sen som jag också började testa hamburgare. Sen blev det allt som du kan hålla i handen, det är det jag räknar som streetfood.
Att Jirre sen skulle driva en egen restaurangkedja var långt ifrån självklart, men hans följare hade börjat peppa honom att starta eget.
– Det var en galen idé som blev på allvar. Jag jobbade då med försäljning och hade ett eget bolag. Jag tjänade bra och trivdes i Norrköping. Mina vänner som har restauranger sa att jag skulle hålla mig borta, att det är tufft i restaurangbranschen, så jag försökte slå ifrån mig tanken länge. Men sen gick det inte längre, jag ville göra det.
Jirre kände att det var i Stockholm han skulle starta, eftersom konceptet är så nischat. På menyn finns bara kebab, men med inspiration från hela världens kök. Recepten är det Jirre själv som står för. Han beskriver sig själv som n aning nördig, på gränsen till perfektionist, och helhetsintrycket på restaurangen är viktigt. Därför ville han jobba med de absolut bästa. Bland annat lyckades han tjata till sig ett möte med Daniel Roos, konditorn som flera år i rad skapat desserten till Nobelmiddagen. Jirre ville att han skulle skapa en chokladkebab som dessert. Han fick nej på ett möte två gånger, men tredje gången sa Daniel okej till att prata över en kopp kaffe.
– Han lyssnade på min idé och sen sa han: Du är helt störd, det här måste vi göra! Vi gjorde världens coolaste grej. Så stod han där på premiären och delade ut chokladkebaber, det var ganska häftigt.
Sen dess har Jirre öppnat två restauranger till och den fjärde är nu alltså på gång att öppna på Gamla Rådstugugatan i Norrköping.
– Det är pirrigt så klart. Man blir inte profet i sin egen hemstad sägs det ju, men någon måste våga utmana uttrycket.
Samtidigt som han jobbar med dem kommande restaurangpremiären (som ska ske inom ett par veckor) släpper han också Youtube-serien Kebabspotting där han letar matinspiration runt om i Europa. På bara sju dagar reste han runt till Istanbul, Napoli, Prag, Berlin och Lissabon för att recensera mat framför kameran. Serien har fått ett fint mottagande, vilket han tror beror på att han är ärlig.
– 99 procent av alla matkonton är att de går och äter gratis på restauranger, ibland får de betalt, för att göra en positiv recension. Det jag gör är tvärtom. Jag går dit oannonserat, betalar för mig själv och sen gör jag en recension som är ärlig. Det uppskattas av mina följare för om jag säger att något är bra, då vet de att det är riktigt bra.
Varför är det just kebab som du fastnat för så mycket?
– Jag tror det hänger ihop med barndomsminnen, och så är en bra kebab jäkligt gott. Kött i bröd, det är något speciellt med det!