Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Familjehemspappan: "Jag har 30 ärr i hjärtat"

Politiker, författare och föreläsare – men framför allt jour- och familjehemspappa. Thomas Ardenfors, 53, har tillsammans med sin fru Sussi under nästan tre decennier öppnat upp sitt hem för barn som far illa.

Thomas Ardenfors tillbringade sina första år i Norrköping. Nu är han kommunpolitiker i Sollentuna, föreläsare och författare med ett förflutet som pastor.

Thomas Ardenfors tillbringade sina första år i Norrköping. Nu är han kommunpolitiker i Sollentuna, föreläsare och författare med ett förflutet som pastor.

Foto: Adam Wrafter

Norrköping2021-09-01 18:00

När Thomas Ardenfors, som nu bor i Sollentuna, får frågan hur engagemanget som jourförälder först uppstod, går han tillbaka till sin uppväxt, som inleddes när han föddes i Norrköping.

– Det var då jag fick se hur två vuxna människor med begränsade medel ändå kan göra stor nytta. Jag växte upp med föräldrar som visade i praktisk handling vad ett mål mat faktiskt kan betyda för någon som är hungrig. 

– Jag fick lära mig att om du kan hjälpa människor som lever i en utsatthet ska du försöka göra det, på ett sätt som känns rimligt för dig. För mig blev det en viktig del i mitt liv.

När han träffade Sussi som delar hans sätt att se på världen gjorde paret slag i saken och hörde av sig till socialtjänsten med den enkla frågan "Kan vi hjälpa till?". 

Nästan tjugoåtta år och drygt trettio placeringar senare är engagemanget lika stort. Tre flickor som paret tog emot som bebisar är nu en permanent del av familjen, lika mycket som deras biologiska son. 

– Det har visat sig vara det som definierar vilka vi är. Det är vår livspassion.

Som föreläsare är hans mål att få fler att ta klivet och bli jourhemsförälder, kontaktfamilj eller jourhem. Förutom saker man kan förvänta sig vara svårt med åtagandet är avskedet något som Thomas fått kämpa med.

– För att ta emot ett barn måste man bli förälder till etthundra procent, annars kommer barnet att märka det. Så man lever med barnet och bygger upp ett förtroende. Man får se hur ett förtvivlat barn blir en i gänget – sen är placeringen över och barnet flyttar. Jag brukar beskriva det som att slita ut en bit av mitt hjärta. Jag har alltså drygt trettio ärr i mitt hjärta av barn som slitits bort.

– Men den dag jag inte känner så längre ska jag inte vara jourhemspappa.

Thomas Ardenfors nya bok "Alla mina 30 barn – en familjehemspappas dagbok" är en dokumentation av ett år i en jourhemspappas liv. 52 kapitel som går igenom vecka för vecka. Vardag, storhelger, glädje, sorg, skratt och tårar. 

Boken avslutas med ett rekryteringskapitel.

– Jag vet att det finns ett enormt behov hos kommunen om man känner att det här är något man kan tänka sig göra. Samtidigt är det få som ens vet vad det innebär.

– Jag hoppas att boken leder till att den generella förståelsen för jourhem, familjehem och kontaktfamiljer ökar, säger Thomas Ardenfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!