Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Falska tusenlappar i omlopp

NORRKÖPING
Två fall av sedelförfalskning har upptäckts i Norrköping under de senaste dagarna. På fredagen upptäcktes en falsk 1 000-kronorssedel på posten i Norrtull i Norrköping. En falsk 1 000-kronorsedel avslöjades också av ett butiksbiträde på Body Shop för ett par dagar sedan.

Norrköping2001-07-21 00:00
Den förfalskade sedeln på posten har lämnats in någon gång på förmiddagen. Den upptäcktes då kassan räknades senare på dagen. Polisen har inget signalement på den person som lämnat den, eftersom sedeln upptäckts senare på dagen.
- Men det behöver inte vara den person som betalat med sedeln som förfalskat den. Den som betalar med en förfalskad sedel kan mycket väl ha blivit lurad i sin tur, säger vakthavande befäl.
Butiksbiträdet på Body Shop hade blivit ombedd att växla en 1 000-kronorssedel av några jordgubbssäljare. De sålde jordgubbar på andra sidan gatan. Efter några dagar kontaktade butiksbiträdet polisen. Biträdet hade då under några dagar misstänkt att något inte stod rätt till med 1 000-kronorsedeln. Sedeln visade sig också vara falsk. Växlingen inträffade 16 juli.

<b>Analys</b>
De falska 1 000-kronorsedlarna har nu skickats på analys till statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).
Sammanlagt lämnades 24 förfalskade sedlar in under gårdagen i hela Östergötland. De har varit i omlopp under en treveckorsperiod. Den allt mer avancerade tekniken gör att det blir lättare att förfalska sedlar. Det kan ske hemma vid datorn.

<b>Liga?</b>
- Det kan finnas en liga, men mycket tyder på att det inte gör det. Sedlarna har dykt upp på så många olika ställen, säger Kjell Svensson på Kriminalenheten i Norrköping.
En del av de falska sedlar som finns är mycket bra gjorda, och därför svåra att upptäcka. Men det finns också sedlar som inte är lika väl förfalskade. 500-kronorsedlarna är lättast att förfalska. 1 000-kronorsedlarna är svårare, och förekommer därför mer sällan. Svårast att förfalska är 100-kronorsedeln. Det förekommer ändå att den förfalskas.
Riksbanken ska tillverka uppgraderade sedlar för att försvåra sedelförfalskningarna. De släpps 1 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om