Falsk bild av verkligheten
Försäkringsbolaget If hävdar i en undersökning att var tredje pojke i Östergötland mellan 15 och 18 år har blivit rånad eller misshandlad. Undersökningen sågas av Kent Asp, docent i statskunskap vid Göteborgs universitet: - De har ett intresse av att ge en bild av att våld, stöld och rån är vanligt. Det gynnar dem att folk blir oroliga, säger han.
Kent Asp. docent i statskunskap: Det här är ingen riktig undersökning. Foto: Andres Wiklund/Scanpix
Foto:
Alldeles för mycket
Samtidigt presenterar försäkringsbolaget If en undersökning som påstår att 31 procent av pojkarna har blivit rånade eller misshandlade någon gång.
- Det verkar vara alldeles för mycket även om mörkertalet förstås är stort. Det är inte bra att de målar upp en sådan bild, säger Mikael Skoog, närpolischef i Norrköping.
Pekka Lehtinen är konsumentvägledare i Norrköping. Han anser att utspelen från If är en slags förtäckt marknadsföring, en ganska cynisk sådan:
- Folk läser detta och tänker efter kring sina försäkringar, säger han.
If har den senaste tiden levererat ett stort antal pressmeddelanden. Innehållet vinklas ofta på olika slags faror i samhället och att dessa blir allvarligare. Skillnaden jämfört med konkurrenterna är stor. Varken Länsförsäkringar, Folksam, eller Trygg-Hansa har samma tonvikt på negativa nyheter i sitt pressmaterial.
Medveten strategi
Caroline Uliana, pressansvarig hos If, medger att det är en medveten strategi. Tidningarna tar till sig de här materialet.
- Jag vet att det blir rubriker på det här. Men vi gör det inte för att skrämma folk utan för att vi vill göra människor uppmärksamma. De här siffrorna är de samma som brottsförebyggande rådet (Brå) har, säger hon.
Men Leif Petersson, statistiker på Brå känner inte igen de siffrorna. Han förklarar att Brå inte för någon specifik statistik för åldersgruppen 15-18 år ännu. Anmälda brott där offren är över 15 år hamnar alla i samma grupp.
Tjejjouren i Norrköping har i Folkbladet tidigare varit mycket kritiska mot If:s sätt att presentera undersökningar.
Bland annat i somras, då försäkringsbolaget gick ut och slog fast att 75 procent av alla tonårsflickor är rädda för att bli våldtagna.
- Det är alltid någon som tjänar på att vi är rädda, sa Frida Larsson från tjejjouren då.
Sådana konsekvenser får man ta, anser If:s pressansvarige. Det är priset som måste betalas för att lyfta viktiga frågor:
- Det är svårt att få alla nöjda samtidigt. Vi är glada om det vi skriver tas upp, säger Caroline Uliana.
Mycket nöjd
Dagen efter det senaste pressmeddelandet om ungdomsvåld fanns artiklar i ämnet i en lång rad tidningar över hela landet och Caroline Uliana är mycket nöjd med genomslagskraften.
Kontrollerar ni i efterhand hur "lyckad" en undersökning eller annat material har blivit?
- Ja, vi följer upp det med webbklipp och ser hur många som tagit upp det.
Allvarliga fel
Kent Asp är docent i statsvetenskap och professor i journalistik vid Göteborgs universitet.
Han uppmanar till stor misstänksamhet till den här typen av undersökningar. Speciellt om de sker på nätet med ett slumpvis urval:
- Det här är ingen riktig undersökning, säger Kent Asp och pekar på två allvarliga fel.
Dels är uppdragsgivaren kopplad till undersökningen eftersom de vill sälja mer försäkringar. Den andra stora bristen är att de som blivit utsatta för brott eller känner sig rädda för att bli det har en större benägenhet att svara på enkäten.
- Det betyder inte att de ljuger, bara att de har en övertendens att svara. De som aldrig blivit utsatta bryr sig kanske inte att fylla i, säger Kent Asp.
Spritvanor
If har tidigare samarbetat med Lunarstorm.se. Bland annat publicerades i våras siffror om ungdomars alkoholvanor kring valborgsmässofirandet. Då påstod If, efter en webbenkät riktad till ungdomar att 270 000 personer i åldrarna 15-18 år skulle dricka sig berusade under valborgsmässoafton.
270 000 låter mycket. Stämmer den siffran?
- Det är resultatet av vår undersökning i alla fall, säger Caroline Uliana från If.
Är det din personliga uppfattning att siffran stämmer?
- Som jag sa, det är det vi går ut med.
Här är några av de medier som publicerat artiklar eller inslag baserat på uppgifter från försäkringsbolagets internetbaserade enkätundersökning.
Norrköpings Tidningar, SR Östergötland, SR Dalarna, Västervikstidningen, Blekinge Läns Tidning, Dagbladet i Sundsvall, Sörmlands Nyheter, Gävle Dagblad, Arbetarbladet.