Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fakturorna är rena falsariet

Reparationerna av taket på Källvindsskolan skulle kosta 129 000 enligt den kalkyl som byggfirman gjort, men fakturan slutade på 538 000 kronor.
Folkbladets granskning visar att fakturorna är rena falsariet. Byggfirman har fakturerat kommunen för arbetstimmar som aldrig blivit utförda och material som aldrig använts.
Just den här byggfirman har inte heller tidigare skickat med några underlag tillsammans med sin slutfaktura. Den "ordningen" har också accepterats av kommunen.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2010-10-05 03:00

Det var förra våren som takfoten på södersidan av Källvindsskolan, den skola där Komvux har sina lokaler, började läcka. Jobbet gick till en av de byggfirmor som kommunen tecknat ramavtal med.

Enligt den kalkyl som byggaren gjorde skulle reparationerna kosta 129 000 kronor. Det godkändes av två tjänstemän som är beställare på kommunens lokalförsörjningsenhet. I själva verket kom det alltså att kosta fyra gånger så mycket.

Skenande kostnader
Det var i maj som Folkbladets reporter efter visst samarbete med SVT:s Uppdrag granskning begärde ut allt underlag för arbetena på bland annat Källvindsskolan. Det visade sig då att det inte fanns någon tilläggsbeställning för de skenande kostnaderna och att ingen slutbesiktning hade gjorts av arbetena.

Folkbladet har intervjuat den beställare som nu erkänt att kommunen fått betala hans privata husbygge, den externa projektledare som kommunen anlitat för jobbet på Källvindsskolan och en av cheferna på kommunens lokalförsörjningsenhet.

För en förvånad reporter förklarade då projektledaren och beställaren att de inte tidigare hade sett underlagen för takjobbet på Källvindsskolan. Just den här byggfirman brukade nämligen aldrig skicka med underlagen tillsammans med slutfakturan. Det var en ordning som de accepterade och förklaringen löd att de ändå aldrig hann gå igenom fakturor från alla jobb.

På frågan om de litade fullt ut på entreprenörerna blev svaret från projektledaren:

-- Vi har ju jobbat så länge med dem. Det är ju så när man jobbar med folk. Man litar på varandra.

Alla papper på bordet
Men nu hade de alltså alla papper framför sig på bordet och kunde själva se hur det såg ut. Intervjun kom framför allt att röra sig kring tre saker.

För det första handlade det om att det i underlaget dök upp en helt annan byggfirma, en som kommunen inte har avtal med, men som enligt fakturor som de skickat skulle ha gjort merparten av snickarjobbet på taket. Det handlade om 223 arbetstimmar av totalt 325.

Det är för övrigt samma byggfirma som byggt hus privat åt beställaren på kommunen. Det erkände han också vid intervjun, men hävdade då att han betalat alla kostnader själv.

För det andra gällde frågan hur det kunde röra sig om så många snickartimmar på ett jobb som enligt kalkylen hade betydligt mindre omfattning. Det förklarades med att sådana här jobb ofta drar iväg i kostnader. Vartefter man rev taket ska man ha hittat nya läckor, sas det.

Den tredje frågan gällde en faktura från plåtfirman som bytte plåten på de delar av taket som läckte. Enligt fakturan ska det ha gått åt 312 kvadratmeter plåt. Det är ungefär så stort som hela taket, enligt de ritningar på skolan som Folkbladet tagit del av, men i kalkylen talas det ju bara om att man bytt plåt på högdelen av taket, och därtill bara på den sida som vetter mot Södra promenaden.

Någon förklaring till hur det kunde gå åt så mycket plåt och därtill 254 plåtarbetstimmar gavs aldrig vid intervjun.

Det visade sig också att det saknades fakturor från Beijer byggmaterial på cirka 20 000 kronor. På frågan var de fanns, kom slutligen ett mejl från byggfirman, vidarebefordrat av en chef på lokalförsörjningsenheten, med följande förklaring:

"Tyvärr har det blivit ett räknefel på underlaget, vi kommer att rätta till det så fort som möjligt."

Folkbladet kontaktade den målare som förra sommaren målade om hela taket på skolan, ett garantijobb sedan färgen släppt i förtid.

Målaren bekräftade att delar av taket var bytt när han var där upp och målade och att det var enkelt att se vilka delar det handlade om eftersom den utbytta plåten var fabriksmålad. Resten hade han själv målat. Hans uppskattning var att det rörde sig om cirka 50 kvadratmeter som hade bytts ut.

Valde att träda fram
Den senaste månaden har Folkbladets reporter legat på för att få komma upp på taket tillsammans med en fotograf för att själv se hur mycket utbytt plåt det handlar om. Ett löfte om det har också funnits från kommunens sida, men det har dragit ut på tiden. Förklaringen har varit att det är för farligt att gå upp på taket via takluckan och att man alltså måste använda skylift, men att den skylift man har tillgång till är trasig.

Någon besiktning från tidningens sida blev det alltså inte, eftersom kommunens tjänsteman istället själv valde att träda fram och berätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om