Facklor för världens förtryckta kvinnor
Ett hundratal personer gick i går, på den internationella kvinnodagen, i ett fackeltåg för att visa sitt stöd för världens förtryckta kvinnor.En av dem var Farideh. Hon flydde från Iran som 18-åring och fördömde igår den iranska regimens kvinnoförtryck.
Farideh med flygblad om den iranska regimens kvinnoförtryck vid demonstrationen till stöd för världens utsatta kvinnor lockade ett hundratal Norrköpingsbor igår kväll. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Initiativtagare till fackeltåget var Ung vänster i Norrköping. Elin Melander från Ung vänster gick i täten av tåget.
- Vi ville ha en lugn och stilla demonstration, som många kan samlas under, utan slagord och plakat. Därför blev det ett fackeltåg, för att visa att vi är många brinner i den här frågan.
Hon var dock besviken över att inte fackeltåget lockade fler - män.
- Det är särskilt synd att det inte är fler män här, för det krävs att både män och kvinnor kämpar för att nå ett jämställt samhälle, säger hon.
Kvinnor misshandlades
Farideh tycker att det hade varit bra om fler iranska och svenska tjejer deltagit.
- Kvinnorna som demonstrerade i Iran mot regimens förtryck råkade illa ut. Demonstrationer upplöstes och kvinnor misshandlades. Sådan risker behöver vi inte ta i Sverige. Ändå är det så få här, säger Farideh.
- Jag protesterar mot att kvinnor i Iran är förbjudna att vistas på vissa platser. Unga tjejer gifts bort, några så unga som 9 år. De får inte arbeta med vad de vill. De får inte klä sig efter eget tycke, utan måste bära slöja. Och de riskerar att stenas till döds för sexuella förbindelser, fortsätter hon.
Bland de makthavare som gick i ledet fanns Irène Lindén. Hon anser att maktfördelningen i Norrköping inte är så jämnt fördelad mellan män och kvinnor som den kan tyckas vara.
- Ytligt sett har kvinnorna makt i Norrköping. Men på den tyngsta posten, som kommunstyrelsens ordförande, finns fortfarande en man, säger Irène Lindén.
Nätverk för kvinnor
Inom S-kvinnorna är återväxten god och det tror Irène Lindén hänger samman med den nätverksstruktur man skapat.
- Den öppna strukturen gör att kvinnorna trivs i politiken. Till oss kan de ta med sina kompisar och vi skapar nätverk för att stödja dem som får förtroendeuppdrag, säger hon.
Tre ungdomar på De Geergymnasiet bar en banderoll med den retoriska frågan: "Har kvinnan någn historia?"
- I skolan får vi bara gubbarnas, kungarnas, historia. Några av lärarna har försökt med kvinnohistoria, men då blir det bara någon lektion, sedan är kvinnorna borta igen. Kvinnohistoria måste bli en del av ämnet historia, säger en tjej som vill kalla sig "Vicky".
Bakom fackeltåget stod Ung Vänster, Vänsterpartiet, Arbetets museum, ABF, Kvinnojouren, Byrån mot diskriminering och S-kvinnorna i Norrköping.