Facklig misstro mot alliansens jobbpolitik

Facket mot alliansen. Så var det vid ett diskussionsmöte på Arbetets museum igår.
LO-distriktet var värd och ville ge båda sidor chans till frågor och förklaringar.
Men misstron från fackligt håll var tydlig.

Norrköping2006-11-28 06:00
De flesta fackförbund deltog med ombudsman eller ordförande. Ett 20-tal representanter mötte tre politiker, Karin Granbom (fp), Staffan Danielsson (c) och Betty Malmberg (m).
Samtidigt som flera beklagade att inte mötet hade ägt rum tidigare, visade det sig att många frågor ännu inte fanns svar på.
Hur kommer jobb-garantin att se ut? Hur blir utfallet för jobbavdrag istället för att dra av fack och a-kasseavgiften? Vad ska jag säga till den nya undersköterskan som för 8.000 kronor i månaden vill gå ur facket? Vad ska jag säga till den som inte vill vara med i a-kassan? Hur slår de nya egenavgifterna?
Staffan Danielsson betonade att det sker en viss förändring av de regler som gäller idag, han menade att det inte skulle ske några större omvälvningar. Men det var också han som flera gånger återkom till frågan om det var rätt att under många år få behålla sin ersättning på 80 procent, som en livslön när man inte fick jobb längre.

För omställning
- A-kassan ska vara ett omställningsbidrag, det tror jag vi är överens om, sa han. Det tror jag också att många av era medlemmar tycker. Kom ihåg att ni företräder alla medlemmar lika mycket, hur de än röstar.
Det var kanske inte lika lätt för alla, någon svarade att högeralliansen aldrig hade gagnat hans medlemmar.
Men ett värre problem var för de flesta att många aldrig ens kom i närheten av någon a-kassa.
- Varför håller ni på och bråkar med det, sa Tomas Andersson från Fastighetsanställda. Det handlar om att de som bara får jobba några timmar då och då, som tas in när det behövs och som har en mycket otrygg arbetssituation och dom kommer inte in i systemet. Jaga inte de stackare som tvingas använda sig av försäkringen, se till dom som har ännu svagare ställning.
Där visade det sig att politikerna ville se problemet med arbetslöshet i ett större perspektiv.
- Vi underlättar för arbetsgivarna genom att sänka arbetsgivaravgiften, sa Betty Malmberg. Fler kommer att anställas.
- Med våra pengar ja, replikerade Kjell Karlsson, kom ihåg att det är arbetarnas pengar, det som vi har avstått i förhandlingar, som ingår i arbetsgivaravgifterna.

Misstänksamhet
Någon annan undrade med misstro om det var så att politikerna har skapat en jobbgaranti för att få billigare arbetskraft. Vilket naturligtvis förnekades.
Någon påminde om orättvisan i att en TCO-ansluten tjänsteman betalar 40 kronor till kassan medan en LO-medlem betalar mellan 100 och 150 kronor.
Några försökte verkligen skicka med politikerna aktuella frågor och ville att deras partier skulle tänka över vissa förslag ett par gånger till. Som att ta reda på vilka som verkligen vinner på lägre skatter och högre avgifter. Och att göra sig av med föreställningen att människor som får lägre ersättning plötsligt jobbar mer, något som citerades från något debattinlägg av en nationalekonom. Vilket retade deltagarna som menade att man alltid kan framhålla någon utredning som passar ens syften.
- Jag tror vi är överens om att det behövs goda arbetsgivare och att vi ska ha kvar den svenska modellen med kollektivavtal, sa Staffan Danielsson.
Betty Malmberg menade att man måste se till att fler kom i arbete och att det ska bli tydligare skillnad för de som arbetar och det kommer att behövas många nya jobb till i till exempel äldrevård framöver.
- Våra förändringsförslag är bara en bricka i det hela, sa hon. Allt tillsammans går ut på att vi ska behålla välfärden i ett förändrat samhälle.
Men fackföreträdarna talade om den stora skräcken de möter hos medlemmar som kan hamna under de 70 timmar i veckan som krävs för att få vara med i a-kassan och varför man ska vara med och betala till en obligatorisk a-kassa som man kanske aldrig får ta del av. Dessutom orättvisan i att betala samma egenavgift vare sig man tjänar 8.000 eller 20.000.
Marie-Louise Jonander från Kommunal kunde också tala om att under hennes senaste 14 dagar på jobbet har lika många begärt utträde ur facket som under tidigare 5-6 år.
- Det finns en svart arbetsmarknad som omsätter hundra miljarder, sa en annan fackboss. Ta er energi till att rensa upp där istället för att piska de arbetslösa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om