Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Facklig kamp för att försöka behålla Norrköpingsfängelset

- Vi tänker kämpa emot en nedläggning av fängelset i Norrköping!
Det säger Jan-Olof Öster, vårdare och fackligt ombud för SEKO på Norrköpingsanstalten, efter gårdagens besked att Kriminalvårdsstyrelsen vill lägga ner Norrköpingsfängelset år 2007.

Jan-Olof Öster, fackligt ombud för SEKO på Norrköpingsanstalten: Vi tänker kämpa emot en nedläggning 2007.

Jan-Olof Öster, fackligt ombud för SEKO på Norrköpingsanstalten: Vi tänker kämpa emot en nedläggning 2007.

Foto:

NORRKÖPING2005-12-14 06:00
- Redan nu på torsdag kommer jag att träffa bland annat riksdagsman Billy Gustafsson (s) och SEKO-ansvariga för att se vad vi kan göra. Men det är bråttom eftersom Kriminalvårdsstyrelsen ämnar fatta ett beslut om eventuell nedläggning inom någon vecka, säger Jan-Olof Öster, som själv är politiskt aktiv (s) i Norrköping.

Gammalt beslut?
Men har inte Kriminalvårdsstyrelsen redan för något år sedan aviserat nedläggningsplaner för Norrköpingsanstalten år 2007.
- Jo, det har diskuterats tidigare och jag har haft löpande kontakt med verksledningen, för att hålla mig informerad om framtidsplanerna.
- Och så sent som den 2 juni i år fick jag ett brev från ledningen för Kriminalvårdsstyrelsen, att någon nedläggning av fängelset i Norrköping inte var aktuellt inom de närmaste fem, sex åren, säger Jan-Olof Öster.
- Orsaken då var att det inte fanns något finansiellt läge för att kunna bygga något nytt och större, utan istället skulle man behålla de anstalter som fanns.
- Och nu, bara ett halvår senare, kommer plötsligt det här nya beskedet om nedläggningsplaner redan 2007.

73 anställda
Hur många anställda berörs av en eventuell nedläggning?
- Totalt är vi 73 anställda på anstalten här i Norrköping, varav 59 är vårdare. Och jag tror inte att så många av dessa vill börja pendla till ett nytt jobb på Skänningeanstalten, som ledningen föreslog, säger Jan-Olof Öster. Och jag tror inte heller att alla kan få jobb där, för med tanke på att man vill lägga ner Roxtuna också, blir vi alldeles för många för att anstalten i Skänninge skulle kunna erbjuda jobb åt alla där.
Vad har du för åsikt om att man vill bygga större anstalter och lägga ner små, som i Norrköping?
- Egentligen känns det helt fel, för vården och allting fungerar bättre på små enheter. Exempelvis har många velat stänga Kumlaanstalten för att den varit för stor och svårjobbad. Så att det skulle bli bättre vård på en stor anstalt, som det påstods från ledningens sida, håller jag inte alls med om,
- Men allt handlar ju om pengar och framförallt möjligheter till ett bättre skalskydd, det vill säga yttre skyddet runt en anstalt.
Kanske så bra till och med, att fängelset blir rymningssäkert?
- Visst vill vi ha rymningssäkrare fängelser, med tanke på senaste tidens rymningar, men helt rymningssäkert går det aldrig att få, för då ökar istället risken för rymningar med hjälp av gisslantagan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om