Facklig budkavle för välfärd
Grafikerna i Östergötland har skrivit under en facklig budkavle för välfärd och mot företagsledares bonussystem. Om inget händer vill man att LO ska gå ut i politisk strejk.
Grafikerna i Östergötland med Norrköpingsbon Jan Andersson i spetsen har ställt sig bakom den fackliga budkavlen. - Det är en protest mot att välfärden skärs ned. Sverige har inte blivit fattigare, felet är fördelningspolitiken, säger han. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
I brevet protesterar fackklubben bland annat mot skattesänkningar på förmögenhet och försämringar i den generella välfärden som t ex att regeringen vill utreda egenavgifter i sjukförsäkringen. Klubben vill också se lagstiftning mot företagsledares bonussystem.
Grafiker skrev på
Närmare tjugo fackklubbar och avdelningar har skrivit på uppropet, rapporterar tidningen Dagens Arbete. Bland dessa finns Grafiska fackförbundet, avd 6 Östergötland.
- Det är en protest mot att det skärs ned på vår trygghet och välfärd. Sverige har inte blivit fattigare, felet är fördelningspolitiken, säger Jan Andersson, ordförande i Östergötland.
- Vi ser att industrichefernas bonussystem, löner och pensionsavtal skjuter i höjden. Samtidigt som kommuner och landsting har kris, och det saknas pengar till omsorg, skola och vård, fortsätter han.
Går långsamt
Han är övertygad om att många fackklubbar och avdelningar kommer att skriva under uppropet. Men för att göra det krävs ett styrelsebeslut i avdelningar och klubbar och därför går det lite långsamt, förklarar han.
Men på Metall Östergötland är man mer skeptisk:
- Jag har sett den, men vi har inte agerat. Jag blir inte riktigt klok på budkavlen. De protesterar ju mot allt, säger Ove Elf, kassör.
Om inget händer efter protesterna är budskapet att man måste använda den politiska strejken som medel för att få tillstånd förändringar i rätt riktning.
- En sorts generalstrejk är ett sätt att markera att nu får det vara nog, säger Jan Andersson. Vi behöver en vettig fördelningspolitik.
<B>+ Tror du att en strejk är realistisk?</B>
- LO är väldigt förknippat med socialdemokraterna så det kommer kanske inte bli så. Men de kommer ändå att känna en press på sig. Hela samhället genomsyras av det här. När vi börjat inleda avtalsförhandlingar för i år 2004 säger dom att det inte finns pengar till oss. Men varför måste vi tänka på att om vi höjer lönerna tre procent så blir det inflation och arbetslöshet? LO-gruppen tar ansvar för lönebilden, vi måste också kräva att de andra tar ansvar, säger Jan Andersson.