Facket togs på sängen
NORRKÖPINGDe flesta av Solectrons anställda är medlemmar i Svenska Industritjänstemannaförbundet (SIF). SIF har drygt 150 medlemmar bland de 270 anställda.- Beskedet om nedläggning kom som en total överraskning för oss, säger SIF:s klubbordförande Maarit Pajala.
Beskedet om nedläggning kom som en total överraskning, säger SIF:s ordförande på Solectron Maarit Pajala. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Jag kom hem natten till fredagen efter att jag fått veta att företaget informerat de anställda om total nedläggning av enheten i Norrköping.
<b>Ny personalchef</b>
- I dag har jag gått runt och pratat med medlemmarna. Alla är ilskna, besvikna och totalt överraskade av det inträffade.
Pajala fick ett meddelande om nedläggningen i onsdags.
- Så sent som för tre veckor sedan var jag med och intervjuade ny personalchef som skulle rekryteras till Norrköping. Det har verkligen inte funnits några indikationer på nedläggning.
När förhandlingarna börjar på måndag kommer SIF att kräva att en löntagarkonsult inkallas. Förbundet har tagit fram en lista på lämpliga konsulter.
- Vi kräver en ordenlig redovisning av det ekonomiska läget. På informationen till personalen på torsdagen visades tydligen overheadbilder där det talas om en nedgång på 14 procent. Men vad betyder det i pengar och hur ska det ställas i relation till andra enheter inom koncernen? Jag tvivlar på att det gått så dåligt i Norrköping, det måste finnas andra orsaker till att Solectron vill lägga ner här.
SIF och de andra facken ( Civilingenjörsförbundet och Metall) vill också undersöka om inte annan produktion kan läggas i Norrköping om nu prototyptillverkningen av kretskort är olönsam.
Anställda inom Solectron kan arbeta på kontrakt på en annan enhet en viss tid. Maarit Pajala hade bundit sig för fem månader i Rumänien.
- Jag hade bara varit där i sex veckor när jag måste resa hem för att den närmaste tiden helt ägna mig åt fackligt arbete.
Maarit Pajala tillhörde gruppen som började 1997 och varit på Solectron sedan starten i Norrköping. Hennes yrke är inköpare.
<span class=rub>Länsarbetsnämnden tror på Norrköping</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- För de anställda på Solectron är varslet beklagligt, säger länsarbetsdirektör Per Hallström. Men man får ändå inte svartmåla. Norrköpings utveckling har sett positiv ut den senaste tiden.</span>
Per Hallström säger att länsarbetsnämnden hittills fått ringa information. Det är oklart vad varslet innebär och vilken tidsplan som finns.
- De flesta berörda är tekniker, många högt kvalificerade. Vi har brist på tekniker och även om det kan bli en tids arbetslöshet finns jobben snart.
Situationen är sämre för metallarbetare som gått från Ericsson och hit.
<b>Lättare att placera</b>
- För den gruppen kan behövas utbildning till mer högkvalificerade jobb inom industrisektorn eller utbildning till andra yrkesområden, exempelvis vården. De berörda har dock haft sysselsättning hela tiden och är mer lättplacerade än personer som länge varit arbetslösa.
På måndag presenterar länsarbetsnämnden sin prognos för sysselsättningen i Östergötland.
- Arbetsmarknadsläget ser faktiskt bra ut. I prognosen räknar vi med en konjunkturuppgång i början av 2003.
- Trots rekordhöga varsel förra året har sysselsättningen ökat under första kvartalet i år. Arbetslösheten ligger under fyra procent i länet. Det verkar också som vi kan uppnå 80 procent sysselsättning till år 2004.
Länsarbetsnämnden ser ljust på läget trots att luften just nu gått ur telekombranschen.
<b>Inte så orolig</b>
När det gäller Solectron bildas centralt en samarbetsgrupp mellan länsarbetsnämnden, länsstyrelsen, företaget och fackliga organisationer. Vi handlar på samma sätt som vid andra stora nedläggningar som SCI i Motala.
- För de uppsagda teknikerna tror jag det blir lätt finna nya jobb, säger Hallström. Men vi måste i ökad grad få människor att pendla inom länet och till närliggande län, pendla dit där jobben finns.
- Metallarbetarna kan behöva utbildning. Även där kan ökad rörlighet bli ett måste.
- För gruppen från Solectron är jag inte så orolig, vårt största problem är restarbetslösheten som är kvar sedan 90-talets företagsnedläggningar. Stora satsningar sker dock på att förbättra Norrköpings arbetsmarknadsläge.