Facket synar ungas jobb
FINSPÅNG: LO-distriktet i Östergötland genomför nu kampanjen "Facket i sommarland" för att se till så att ungdomar inte far illa i sitt arbete på sommaren. På torsdagen synade facken sommarjobben i Finspång.
Olle Vikmång från LO-distriktet i Östergötland, pratar och lämnar över information till sommarjobbaren Torbjörn Skagerlid, som sommarjobbar på Finspångs tekniska verk. Foto: Johan Gustafsson
Foto:
I går besökte LO:s företrädare ett 40-tal arbetsplatser i Finspångsområdet. LO:s kampanj genomförs för att se till att sommarjobbare blir medvetna om sina rättigheter och att ingen av dem far illa på sin arbetsplats.
Rätt lön
- Det är lätt att arbetsgivaren försöker hunsa med dem om de inte vet sina rättigheter, säger Elias Aguirre, som är en av de från LO-distriktet Östergötland som är ute och informerar unga sommarjobbare.
Att man ska ha anställningsbevis, att man har rätt lön, att man får semesterersättning och att man har rimliga arbetstider är något som fackets representanter tar upp med ungdomarna som de träffar när de går runt på olika arbetsplatser.
- Oftast säger de inte så mycket när vi är där, men då har de det här telefonnumret att ringa till, säger Caroline Karlsson, som är en av dem som från LO-distriktets som igår besökte olika arbetsplatser i Finspång.
Enligt företrädarna för LO har det varit många samtal till den telefonlinje som LO startat för att hjälpa ungdomar som sommarjobbar.
Anställningsbevis
Ofta handlar frågorna om att ungdomarna inte fått något anställningsbevis eller att de undrar vilka arbetstider de kan jobba på.
De allra flesta arbetsgivare sköter sig dock prickfritt och har inget emot att LO besöker arbetsplatserna och berättar om sin verksamhet och de anställdas rättigheter.
- Många arbetsgivare tycker att det är bra att vi är ute, för de är väldigt måna om sina anställda, säger Elias Aguirre.
På Bergslagsvägen träffar LO-företrädarna Torbjörn Skagerlid, 20 år från Lotorp, som sommarjobbar på Finspångs tekniska verk.
Trädgårdsarbete
Han har under fem sommarveckor arbetat med diverse trädgårdsarbete. Den här dagen rensar han ogräs. Olle Vikmång, från LO-distriktet, ger honom en liten broschyr med information.
Det är andra året i rad som Torbjörn Skagerlid arbetar på Finspångs tekniska verk. Själv har han inte haft några problem på sitt arbete, men tycker ändå att det är bra att facket kommer ut och informerar sommarjobbare om deras rättigheter.
- Då vet man att de finns och att det finns ett telefonnummer att ringa ifall man skulle behöva, säger han.
Även om de flesta arbetsgivare är seriösa finns det också företag som sköter sig mindre bra. Ett område som det varit en del problem med är jordgubbsförsäljningen.
Även här finns det naturligtvis många företag som är seriösa, men det finns en del mindre seriösa aktörer.
Dåliga arbetider
Ofta handlar problemen om dåliga arbetstider och långa arbetspass utan raster. Och det finns skräckexempel.
- Det var en tjej i Motala som jobbade mellan nio på morgonen och åtta på kvällen. Skulle hon gå på toa fick någon i familjen komma och byta av, säger Olle Vikmång. Förra året träffade vi på en kille som var nio bast och sålde jordgubbar utanför en affär i västra länsdelen. Att sätta en 9-åring att ha ansvar för en kassa är ganska tufft.