Tidningen Chefen i Fokus har kartlagt skillnaderna i lön för en rad olika enhetschefer bland kommunerna i Sverige. Enligt kartläggningen skiljer det rätt mycket i lön beroende på var i Sverige du bor. När det gäller Östergötland finns också skillnaderna. Ibland är de rätt stora. Exempelvis tjänar en chef inom äldreomsorgen i Valdemarsvik 50 740 kronor i månaden. I Finspång tjänar en chef inom samma förvaltning 43 903 kronor i månaden i snitt.
Tittar man närmare på chefslöner i Norrköpings kommun ligger samtliga jämförda löner under riksgenomsnittet. Förutom på en punkt. Det gäller teknisk chef. Där tjänar en chef i Norrköping i snitt 53 855 kronor. Genomsnittet för Sverige ligger på 52 951 kronor.
Lisa Fredriksson är en av två ordförande i Norrköpingsavdelningen för fackförbundet Vision. Hon är inte överraskad över resultatet och menar att löneläget i Norrköping leder till att många enhetschefer byter arbetsgivare.
– Man kommer hit och skaffar sig erfarenhet och sen byter man till en angränsande kommun. Vi har sett att en del grannkommuner har bättre löner och lockar till sig kompetens från Norrköping.
Hur tycker du att arbetsgivaren jobbar med att höja lönerna?
– Arbetsgivaren är inte problemet. Vi går igenom det här varje år och det är känt att lönenivåerna är som dom är. Det är politikerna som sätter gränserna för vad det får kosta.
Hur vill ni att kompetensen ska säkras i kommunen?
– Vi har försökt få igenom något vi kallar 80-90-100-modellen. Den ger en mjukare övergång till pension och låter äldre medarbetare trappa ner på arbetstiden utan att förlora för mycket ekonomiskt. Vårt förslag på hur modellens kriterier ska se ut är att den över 63 år får möjlighet att jobba 80 procent av heltid, få 90 procent av sin lön och avsättningar till tjänstepension motsvarande lön på 100 procent. Det här gör att kompetens kan föras över till andra innan en erfaren person går i pension. Vi har fått nej till vårt förslag.
Hur tolkar du att löneläget är bättre för den som är teknisk chef? Beror det på att det traditionellt räknas som en manlig arena?
– Man skulle kunna misstänka att det är så. Men svaret vi fått är att det är svårt att rekrytera där. Konkurrensen är hård och den som jobbar inom den sektorn är van att få en högre lön, säger Lisa Fredriksson.