Facket informerar sommarjobbare

NORRKÖPING
- Bara unga sommarjobbare skulle acceptera att stå vid en trafikerad väg utan skyddsväst, vatten eller toalett, säger Michaela Ohlsson, ansvarig för kampanjen Facket i sommarland.
Under två veckor bilar Michaela Ohlsson runt i Östergötland och pratar med sommarjobbare om deras rättigheter som anställda.

Madelene Hansson, Christoffer Johansson och Michaela Ohlsson åker runt på småvägar genom Östergötland och informerar sommarjobbare om vad de har för rättigheter.
FOTO: MARTIN ROTH

Madelene Hansson, Christoffer Johansson och Michaela Ohlsson åker runt på småvägar genom Östergötland och informerar sommarjobbare om vad de har för rättigheter. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Norrköping2003-07-15 06:00
Facket i Sommarland 2003 är en kampanj som genomförs i hela Sverige. Michaela Ohlsson, som är ansvarig för kampanjen, informerar ungdomar i Östergötland tillsammans med Christoffer Johansson och Madelene Hansson.
Rutten är förutbestämd, men om de ser någon på vägen stannar de.
- Ibland har det hänt att vi sprungit ut i åkern och knackat på traktorfönstret, säger Michaela Ohlsson.

<b>020-nummer</b>
Michaela Ohlsson informerar ungdomarna om vad de kan göra om de råkar illa ut och delar ut en liten gul broschyr. Och om sommarjobbarna fortfarande undrar över något eller behöver hjälp kan de ringa ett 020-nummer som också står i broschyren.
- Jag åker ut till de som ringer vårt 020-nummer och vill ha besök. Och det går att vara anonym, vi behöver bara veta varifrån man ringer, säger Michaela Ohlsson som ska fortsätta arbeta med kampanjen även efter informationsturnén.
Många ungdomar vet inte vilka rättigheter de har som anställda. Och eftersom de flesta sommarvikarier inte har kollektivavtal är de heller inte garanterade att få en viss lön.

<b>Bättre och bättre</b>
LO och SSU har åkt runt och informerat under flera år och ungdomarnas arbetsförhållanden har blivit bättre. I år har alla fackförbund bidragit med en solidaritetskrona per medlem.
- När vi åkte runt och informerade sommaren 1999 var det många som inte hade semestertillägg, säger Madelene Hansson, ombudsman från SSU.
För att förebygga sådana problem informerar Facket i sommarland arbetsgivare om vad de ska tänka på när de anställer sommarpersonal.
- Oftast vet inte arbetsgivarna heller vad som gäller. Men när de får veta det brukar det vanligtvis lösa sig, säger Michaela Ohlsson.
<B>FAKTA:</B>

Facket i sommarland 2003 kan nås på telefon 020-56 00 56. Mer information finns på www.lo.se/ung

Tips för dig som sommarjobbar:
- Skaffa ett anställningsbevis. Både arbetsgivaren och du tjänar på det.
- Se till att du får semesterersättning och att den specificeras på lönebeskedet. Semesterersättning är ungefär 12 procent av lönen och enligt lag har du rätt till det.
- Jobba inte svart, det förlorar du bara på. Om du inte tjänar mer än 16 400 kronor på ett år behöver du inte betala skatt i alla fall. Och om något skulle hända täcker inte försäkringen. Du kan inte heller få ett anställningsbevis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om