– Det är klart att det är tråkigt, men med tanke på den ökade smittspridningen blir det inte bra att samlas många människor. Det viktiga är att vi uppmärksammar det här på något sätt, säger Maria Sayeler Behnam (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Norrköpings kommun arrangerar varje år ett fackeltåg till minnet av befrielsen av koncentrationslägret i Auschwitz den 27 januari 1945. I samband med fackeltåget skulle Maria Sayeler, landshövding Carl Fredrik Graf och kyrkoherde Thomas Wärfman, Svenska kyrkan, hålla tal. I år visas de i stället på kommunens hemsida.
– Det man lätt kan glömma bort är nazisterna kom till makten genom fria val. Vi behöver prata mer om vad som faktiskt kan inträffa om vi inte diskuterar demokrati och människors lika värde. Vi ska inte bara prata om förintelsen som en hemsk och säregen händelse från historien, säger Maria Sayeler Behnam.
Söderköpings kommun kommer däremot arrangera ett fackeltåg som vanligt.
Uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag är en del av det större evenemanget Demokrati- och människovärdedagarna som arrangeras 23–30 januari av Norrköpings kommunen och Svenska kyrkan.
Hela programmet finns på kommunens hemsida.
– Tyvärr är det relevant än i dag. Utställningen på Stadsmuseet om nazism blev utsatt för hat och hot. Förra året, just den 27 januari utsattes synagogan och den judiska församlingen för hatbrott. Det är ganska tydligt att antisemitismen växer sig starkare, säger Maria Sayeler Behnam.