Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fackeltåg och seminarier på förintelsens minnesdag

NORRKÖPING
Med fackeltåg från Arbetets museum och synagogan upp till den judiska begravningsplatsen avslutades den minnesdag för förintelsen som för andra året i rad hölls i Norrköping. Runt om i Östergötland och i övriga landet anordnades i går liknande arrangemang.

Det blev en stämningsfull avslutning på minnesdagen, med fackeltåg till den judiska kyrkogården intill Folkparken i Norrköping.
FOTO: JANNE FORSBY

Det blev en stämningsfull avslutning på minnesdagen, med fackeltåg till den judiska kyrkogården intill Folkparken i Norrköping. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-01-28 00:00
Den 27 januari, årsdagen av Auschwitz befrielse, proklamerades 1999 av statsminister Göran Persson som förintelsens minnesdag.
Fler länder i Europa har tagit upp den idén.
- Vi hedrar offren för förintelsen, samtidigt som vi samlas för att skapa en positiv kraft, mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism, sa landshövding Björn Eriksson i sitt tal på den snötyngda judiska kyrkogården som lystes upp av facklorna.
- Det lidande som har varit får inte vara förgäves. Budkaveln går: "Aldrig mer!".
- Det får inte hända igen. Men det kan hända igen om vi inte håller vår historia levande, sa Björn Eriksson.
Med smärtsamma minnen från Lodz-gettot i Polen och Auschwitz stod Maria, född 1926, igår på den judiska kyrkogården, där flera unga judar som dog i tbc strax efter att de kommit till Sverige vilar.

<b>Nyuppväckt intresse</b>
Maria kom själv till Sverige 1945 med de vita bussarna och bär fortfarande sin rädsla med sig. Hon talar inte gärna om att hon är judinna och tycker det är mycket obehagligt att se snaggade unga män på stan. Och hon vill inte att vi skriver hennes efternamn, det har hänt att andra som trätt fram har hotats.
Maria tycker det är bra med minnesdagen den 27 januari, för dem som behöver påminnas om vad som hänt. Men för henne är det en upprivande dag. "Allt kommer tillbaka", säger hon.
På Arbetets museum talade författarinnan och kulturskribenten Anita Goldman under rubriken "Vem äger förintelsen?". Hon talade om det nyuppväckta intresset för förintelsen de senare åren, i filmer och pjäser och nya museer. Kanske, sa hon, beror det på det kalla krigets avslutning, murens fall, ökade möjligheter att fördjupa kunskaperna, förintelsen som sinnebilden för ondska, och ett växande intresse för historia i en värld som är stadd i snabb förändring.
- Man forskar mer, det kommer fram mer, sa Anita Goldman.
Fram kommer en mer komplex bild av historien, där det inte längre är lika tydligt vem som är ond och vem som är god. Tyska tåg med judiska tillhörigheter plundrades t ex av amerikaner.
Det var inte bara judar som förföljdes under andra världskriget, utan även homosexuella, utvecklingsstörda, handikappade och zigenare, romer.
Lars Demetri, ordförande i Stockholms zigenarförbund och vice ordförande i Romernas riksförbund, har slagits för att levandegöra romernas historia.
- Vi måste göra oss hörda, säger han.
Över en halv miljon romer förintades under andra världskriget.
- Romerna var inte bofasta, de bodde i läger, i tält och husvagn. Endast Gud vet hur många som blev förintade i skogen, säger Lars Demetri.
Den 27 januari är också en dag för människovärde och demokrati. Perspektivet vidgades av flera talare till dagsaktuella händelser, mordet på Fadime, terrordådet mot World Trade Center i USA, folkmordet i Rwanda, kriget i det forna Jugoslavien, och förföljelse och förtryck i Kina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om