Fack och kommun i tvist om tjänster på socialen

Har Norrköpings kommun rätt att utnämna erfarna bidragshandläggare till socialsekreterare?
- Ja, säger handläggarnas fackförbund SKTF.
- Nej, säger socialsekreterarnas fackförbund, Akademikerförbundet SSR, som alltså är på kollisionskurs med
SKTF och igår begärde MBL-förhandlingar med Norrköpings kommun. Samtidigt har SSR anmält kommunen till länsstyrelsen,för att få prövat om kommunen agerat olagligt i den här frågan.

- Vi har anmält Norrköpings kommun till länsstyrelsen, för att få veta om de tycker att kommunen agerat lagligt, när de konverterat bidragshandläggare till socialsekreterare. Dessutom har vi begärt MBL-förhandlingar med kommunen, säger SSR:s förhandlingschef Eva Fagerberg, till vänster, som här ses med utvecklingschefen Titti Fränkel.
FOTO: JANNE FORSBY

- Vi har anmält Norrköpings kommun till länsstyrelsen, för att få veta om de tycker att kommunen agerat lagligt, när de konverterat bidragshandläggare till socialsekreterare. Dessutom har vi begärt MBL-förhandlingar med kommunen, säger SSR:s förhandlingschef Eva Fagerberg, till vänster, som här ses med utvecklingschefen Titti Fränkel. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-11-25 06:00
- Då tänker vi på socialtjänstlagen, där det står att socialsekreterare ska ha lämplig utbildning och erfarenhet, men i Norrköpings kommun menar vi att de inte har det, säger SSR:s utvecklingschef Titti Fränkel.
- Och det är brister som kan leda till att Norrköpingsbor som söker ekonomiskt bistånd kan drabbas av rättsosäkerhet.

Ytterligare 50 tjänster
Ett faktum är att Norrköpings kommun redan omvandlat fem bidragshandläggare till socialsekreterare och gett dem socialsekreterarlöner och enligt SSR planerar kommunen att omvandla ytterligare drygt 50 tjänster på samma sätt.
- Det är viktigt att poängtera att vi inte alls kritiserar de fem biståndshandläggare som konverterats till socialsekreterare, säger förhandlingschefen Eva Fagerberg i SSR.
- Det är helt och hållet Norrköpings kommuns agerande vi vänder oss emot och det är ett agerande som på sikt sänker kvaliteten på socialsekreterarna, enligt vår mening.

Kan sakna kompetens
- Visserligen har de fem nu omvandlade handläggarna samma arbetsuppgifter, men i framtiden kan man tänka sig att de även ska utreda frågor om barnavårdsutredningar och familjerättsärenden och andra svårare frågor och då menar vi att de saknar kompetens för detta.
- Något vi anser även när det gäller ekonomiskt bistånd, inskjuter Titti Fränkel. Socialsekreterarna har i alla fall 3,5 års högskoleutbildning bakom sig och det måste ju betyda någonting i sammanhanget.

Andra betalar bättre
- Och att Norrköpings kommun har svårt att få nyutexaminerade socionomer beror på att andra kommuner betalar bättre ingångslön och då får man inga nya socionomer att söka sig hit och därför har man istället gjort det här med konvertering av handläggarna.
- Norrköpings kommun är inte enda kommunen i Sverige som gör så här, men här har man kommit längst och verkar vara på gång att göra konverteringar i stor skala framöver och det är därför vi nu siktar in oss på Norrköpings kommun som ett pilotfall.
- Dels, säger Eva Fagerberg, vill vi nu veta vad länsstyrelsen anser om Norrköpings kommuns agerande och dels vill vi ha igång MBL-förhandlingar snarast möjligt om de här frågorna. Frågor som kommer att hamna i centrala förhandlingar, om vi inte uppnår acceptabla resultat vid de lokala förhandlingarna här i Norrköping framöver.

<B>+ Hur ser ni på om kommunen utbildar de aktuella handläggarna, så att de får en motsvarande socionomexamen?</B>
- Om kommunen ger dem högskoleutbildning, så är det givetvis bara positivt, men så har inte skett, vad vi vet, säger Titti Fränkel.

Kollisionskurs
Kommunala fackförbundet
SKTF är alltså på kollisionskurs med sin fackliga kollega SSR i det här ärendet:
- Deras pressmeddelande, där de nämner att rättssäkerheten är i fara, när Norrköpings kommun omvandlar bidragshandläggare till socialsekreterare, har skapat en stor irritation bland våra medlemmar, säger Tommy Thyrsson i SKTF.
- Här pratar vi nämligen om fem handläggare som arbetat med ekonomiskt bistånd i 20-25 år och som kommunen konverterat till socialsekreterare.
- Med den långa erfarenheten, är det givetvis ingen fara för någon rättssäkerhet, enligt vår mening, säger Tommy Thyrsson, och jag vet också att ledningen för försörjningsstödskontoret känner samma irritation över SSR i deras agerande i det här ärendet.
- Och jag kan heller inte förstå varifrån SSR fått att ytterligare drygt 50 bidragshandläggare ska omvandlas till socialsekreterare i Norrköpings kommun. Det har jag inga uppgifter om, men skulle det bli ytterligare konverteringar, kommer man även då att bedöma den aktuella personens kunnande och erfarenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om