Undersökningen gjordes med drygt 3 500 svarande och visar att 50 procent av brott som har att göra med cykelstölder, misshandel och skadegörelse inte anmäls. När det gäller bostadsinbrott hamnar siffran på 36 procent i undersökningen.
– Det är ett oroande stort mörkertal som måste tas på största allvar. Det är viktigt att alltid polisanmäla om man har blivit utsatt för ett brott. Utan anmälan kan gärningsmannen aldrig gripas och polisen missar viktig information om hur brottsligheten ser ut och var det behövs resurser, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If i ett pressmeddelande.
Enligt bolagets förra undersökning för tre år sedan har andelen anmälda brott dessutom minskat. Då låg siffran på 40 procent. Förra året anmäldes 833 727 vardagsbrott enligt en analys som If gjort baserat på statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Endast omkring tre procent av inbrotten klaras upp.
Ofta skrivs anmälningarna av direkt eftersom det inte finns några spår att gå på. Polisen har själva uppgett att man ibland tvingas prioritera ner vardagsbrotten till förmån för grövre brott.
– Att så få brott blir lösta är en farlig utveckling. Polisen måste fokusera mer på brottsutredningarna, så att bedragare och kriminella inte känner att de kommer undan med den här typen av brott. Inbrott, misshandel, bilstölder och annat som drabbar människor i vardagen, skapar otrygghet och kostar samhället stora summor ska inte få prioriteras bort, säger Anders Lindstrand.