Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

F d generaldirektör kritisk

Lars Stjernkvist, fd generaldirektör på Integrationsverket, är kritisk till avvecklingen av myndigheten. Han anser att kommunen måste kräva att Norrköping får finnas kvar som ett kunskapscentrum - även om Integrationsverket försvinner.

Lars Stjernkvist

Lars Stjernkvist

Foto:

Norrköping2006-10-17 06:00
- Risken är bara att vi tappar den höga kompetens som finns för att man inte agerar tillräckligt snabbt, säger han.
Lars Stjernkvist, blev generaldirektör på Integrationsverket när det startades våren 1998, och satt på posten till oktober året därpå. Han ser risker med att regeringen "slår undan benen för forskning och utveckling på integrationsområdet".
- Alla talar om vikten av kunskap på integrationsområdet. Det är en av de stora utmaningarna framöver att lösa integrationsfrågorna. Då ska man inte slå sönder det största kunskapscentrum på området som vi har i Sverige. Det är min allvarligaste invändning mot regeringens förslag.
Han beskriver Norrköping som ett unikt och välsmort kunskapscentrum på integrationsområdet, där flera instanser samarbetat: Integrationsverket, Arbetslivsinstitutet och universitetet med sitt Tema etnicitet.
- Nu slås två av benen undan och jag är rädd att man förlorar ett kunskapscentrum som är av stor betydelse internationellt. Man får ju naturligtvis fundera på om det går att stärka det tredje benet och ge universitetet en tydligare roll. Då finns kanske en möjlighet att bevara det som jag anser vara viktigast att värna om, nämligen forskningen och utvecklingen.
Vidare ifrågasätter Stjernkvist sättet på vilket den borgerliga regeringen planerar att avveckla myndigheten.
- Regeringen bestämmer sig först - och tänker sedan igenom konsekvenserna. Man tar beslutet, men vet inte riktigt hur det hela ska skötas och vart arbetsuppgifterna ska ta vägen. Det är omvänd ordning, säger Lars Stjernkvist.
- Först borde man se hur man bättre kan sköta uppgifterna, eller ta ställning till om det är uppgifter staten inte ska sköta. Sedan tar man organisationen. Men nu bestämmer man att lägga ner Integrationsverket och Arbetslivsinstitutet, utan att veta vad som ska hända istället, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om