F 13 jubilerar

Bråvallafestivalen är nedlagd, men på samma område i Östra Eneby kommer ett 75-årsjubileum att högtidlighållas imorgon söndag.

Här ses den Viggen som numera finns på plats på Bråvalla, hos F 13 Kamratförening. På bilden ses Andreas Giselgren och Lars-Erik Karlsson från föreningen.

Här ses den Viggen som numera finns på plats på Bråvalla, hos F 13 Kamratförening. På bilden ses Andreas Giselgren och Lars-Erik Karlsson från föreningen.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-06-30 08:30

Det är F 13:s Kamratförening, som högtidlighåller 75-årsdagen av Kungliga Bråvalla flygflottilj, som satte upp på det här området den 1 juli 1943.

Flygflottiljen fick sedan fortsätta sin verksamhet fram till 1994, då den lades ner.

– På söndag samlas vi vid vår föreningslokal på Bråvalla och går sedan bort till kanslihuset, där minnesstenen från flottiljens nedläggning 1994, finns uppställd, berättar Åke Renåker från föreningen.

I en resumé över de aktiva åren, kan man läsa att flygflottiljen hann med 13 flottiljchefer, med Göte Pudas som den siste och den som alltså tjänstgjorde vid nedläggningen 1994.

Innan dess var det cirka 28 000 värnpliktiga som utbildades på F 13, där man förutom flygplanen, även handhade ett luftvärnsrobotsystem,, en underrättelseskola och en radarstation.

Vid nedläggningen 1994 ansvarade F 13 för luftförsvarssektor O 1, ett område från Mälaren i norr till Småland söderut, och från Vänern i väster till Gotland österut.

– F 13 var också alltid först ut på plan med alla nya jaktflygplan, som introducerades i landet.

Vad gör då Kamratföreningen idag?

– Kamratföreningens medlemmar idag har uppgiften att bevara minnet av det som en gång var. Vi förfogar på Bråvalla över en divisionsbyggnad, där vi har våra träffar. Dessutom förfogar vi över en hangar, ett flygplansgarage, där vi har en Saab JA37 Viggen som vi visar upp för besökare samt mängder av andra intressanta föremål och bilder från den aktiva tiden för F 13.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om