Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Extrem politisk situation i Norrköping

- Den politiska situationen i Norrköping är extrem och underlig.
Nils-Eric Hallström, statsvetare och pensionerad lektor vid Linköpings universitet syftar på sverigedemokraternas vågmästarroll i kommunen.

Norrköping2006-10-12 06:00
Efter årets val har regelverket visat på många brister. Nils-Eric Hallström anser därför att vallagens utformning bör ses över.
Hallström tar situationen i Mjölby som exempel där den rödgröna alliansen fick 50,1 procent av rösterna men där det ändå ser ut som om den borgerliga alliansen övertar makten, med hjälp av spi. Andra nya och konstiga situationer som uppstått är att sverigedemokraterna fått vågmästarroll i flera svenska kommuner.
- Men situationen i Norrköping är ännu mer extrem och underlig än så, säger Nils-Eric Hallström.
I Norrköping väntas det nu bli lottdragning om vem som ska få sd:s andra stol i kommunfullmäktige. Det står mellan två personer som endast fått varsin röst. Den ena, en 48-åring, har röstat på sig själv och den andre, en 62-åring, säger att någon röstat på honom för att "jävlas".
- Alltihop är helt absurt, säger Nils-Eric Hallström.

Rösta på sig själv
Enligt kommunalrättsjuristen Håkan Torngren, på Sveriges kommuner och landsting, är grunden till problemet att man, med dagens reglerverk, kan rösta på sig själv.
- Det är i alla fall min personliga åsikt, säger Torngren.
Trots att man nyligen sett över valsystemet så anser Nils-Eric Hallström att det är långt ifrån tillräckligt.
- Att det brister i valsystemet har blivit så uppenbart nu, efter sverigedemokraternas framgångar. Valsystemet bör ifrågasättas mer.
Bara det att sverigedemokraterna, enligt Svenska Dagbladets beräkningar, kommer att få drygt 45 miljoner kronor från staten under den kommande mandatperioden tycker han är anmärkningsvärt.
- Med dessa pengar kan partiet bygga upp en helt ny organisation, säger Nils-Eric Hallström som tror att sd har kommit in i svensk politik för att stanna.

Listorna problemet
Enligt Håkan Torngren på Sveriges kommuner och landsting kan årets val, med sverigedemokraterna jämföras med valet då ny demokrati gjorde entré i svensk politik. Men Nils-Eric Hallström tycker att den parallellen är långsökt.
- Ny demokrati hade ju i alla fall färdiga listor och då uppstod inte de här problemen. Grunden till problemet med sverigedemokraterna är att partiet inte haft kompletta vallistor, med tillräckligt många kandidater.
- Det borde finnas en gräns med antalet kandidater på listorna, fortsätter Hallström.
Nils-Eric Hallström tycker att det är viktigt att de etablerade politikerna börjar att diskutera med sverigedemokraterna.
- Det går inte att tiga ihjäl dem längre. De har ju faktiskt fått väldigt många röster (2,9 procent i riksdagsvalet och 2,7 procent i kommunvalet i Norrköping). Det borde vara en varningsklocka till övriga partier.
- Socialdemokraterna ogillar ju moderater men debatterar ändå med dem. På samma sätt måste man börja debattera med sverigedemokraterna. Jag ser ingen annan utväg, avslutar Nils-Eric Hallström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om