Det var vid halv tiotiden i går förmiddag som personalen på reningsverket i Slottshagen upptäckte höga halter av brännbara gaser på anläggningen. På grund av explosionsrisken stoppades driften redan en kvart senare.
– Vi mäter hela tiden halter av explosiva gaser. Vi vågar inte köra våra pumpar om halterna är höga, det är de inte anpassade för, säger Maria Rothman, enhetschef drift på Norrköpings vatten och avfall.
Gasen bildades av en stor bensinläcka vid Statoils bränsledepå i oljehamnen. Räddningstjänsten tror att omkring 100 kubikmeter bensin läckte ut och via dagvattenbrunnar och avloppsrör letade sig till Slottshagens reningsverk.
Under ett par timmar på förmiddagen var läget allvarligt, det säger brandingenjör Anton Hörnqvist, räddningsledare från Räddningstjänsten i Östergötland:
– När bensin läcker ut bildas snabbt explosiva gaser. En väldigt liten tändningskälla behövs. På vissa platser har det funnit risker, men de har vi försökt minimera, säger Hörnqvist.
Han berättade att läckan förmodligen uppstod redan någon gång under söndag men att den inte upptäcktes förrän på måndagsförmiddagen.
Läckan tätades snabbt och under dagen arbetade räddningstjänsten med att tömma avloppsnätet i området på bensinblandat vatten. Enligt Maria Rothman handlar det om ungefär 3,5 kilometer avloppsrör som måste tömmas. Insatsen beräknades pågå hela eftermiddagen och kvällen.
Enligt räddningsledare Anton Hörnqvist finns det inga indikationer på att bensinen nått några vattendrag, men i förebyggande syfte har Räddningstjänsten lagt ut länsar utanför hamnområdet och vid en pumpstation vid Cementafabriken på Händelö.
– Vi tror inte att bensinen runnit ut i något vattendrag. Det verkar ha kommit ner i avloppsnätet och i dagvattensystemet, säger han.
Det bensinblandade vattnet kommer som en första åtgärd att pumpas upp i en cistern. Vad som blir nästa steg är oklart just nu.
Johan Backman, kommunikationsdirektör på Statoil, har ännu inte fått en klar bild över vad som gått snett:
– Vi jobbar löpande med det här och har tekniker på plats, men det kommer att ta flera dagar innan vi vet vad som har hänt. Vi beklagar verkligen detta och då tänker jag i första hand på om läckan haft någon påverkan på miljön. Vi får avvakta för att se omfattningen, säger Backman.