Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Experter varnar för TBE-viruset

NORRKÖPING
Det fästingburna TBE-viruset sprider sig i landet. I Östergötlands skärgård finns en smittorisk och de som vistas mycket i där rekommenderas att vaccinera sig.
- TBE är en tråkig sjukdom eftersom den kan ge kvarstående men, säger Marika Karlsson, som forskar om fästingssjukomar vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Norrköping2002-06-08 00:00
De två senaste åren har rekordmånga - 260 TBE-fall - upptäckts i Sverige. Under 90-talet har i genomsnitt 75 personer smittats av viruset varje år.
Men om antalet fall har ökat lokalt i Norrköping kan Magnus Roberg, överläkare på Vrinnevisjukhusets infektionsklinik, inte svara på.
- I år har vi inte mycket statistik att luta oss mot, det är för tidigt på säsongen, säger han.
- Förra året tror jag att det var tre, fyra fall av TBE, ungefär så många som vi brukar ha. Om vi ett år har fem eller sex fall behöver det inte betyda att det är en trend. Det kan vara en naturlig svängning, säger Magnus Roberg.
Den största ökningen av antalet fall är i de största riskområden: södra Stockholmsskärgård, Södermanlands skärgård och i Mälarområdet.
- Vi har haft milda vintrar som gynnar fästingar, då överlever fler, säger Magnus Roberg.
Men TBE-viruset har också spridit sig till områden som ligger utanför det normala spridningsområdet, till exempel i strandnära områden vid Vänern, Vättern och Blekinge. Kartan över riskområden, som sett likadana ut i femtio år, har nu ritats om.
- Vi är uppe i 50 fall de senaste åren där som verkar ha blivit smittade utanför de vanliga etablerade området i öster, säger Mats Haglund, överläkare på infektionskliniken i Kalmar.
Undantaget ett område i Vänern har de nya TBE-fallen inte lett till några nya rekommendationer. I Östergötland gäller att de som vistas mycket i skog och mark i kustområdet bör vaccinera sig.
- Sedan är det upp till var och en att avgöra om det är värt kostnaden, säger Magnus Roberg.
Priset för en vaccination uppgår till cirka 1000 kronor. Det kostar cirka 300 kronor per dos och tre doser behövs. De ger skydd för omkring fem år.
Men den som vill vara skyddad mot smittan i sommar måste vaccinera sig ganska snart.
- Tar man två sprutor med ett par veckors mellanrum så har man ett bra skydd för i år.
Vilka symptom får den som smittas av TBE?
- Det kan börja som en lindrig influensa som går över på ett par dygn. Sedan efter någon vecka följs den av ganska besvärlig huvudvärk samt illamående, kräkningar och ljus- och ljudkänslighet.
- Det finns egentligen ingen behandling, men det är viktigt att skilja den från andra typer av hjärnhinneinflammationer som är farliga. Så det är viktigt att diagnos kan ställas tidigt, säger Magnus Roberg.
<B>FAKTA/TBE</B>
* TBE är en virusöverförd hjärnhinneinflammation so man kan få genom fästingbett.
* De flesta som får sjukdomen blir återställda, men mellan 30 och 40 procent får kvarstående men.
* Orsakar neurologiska besvär: minnesförlust, personlighetsförändringar, minskad stresstålighet, balansstörningar, huvudvärk och muskelförtvining.
* Någon effektiv behandling finns inte, men däremot vaccination.
* Den som drabbats av sjukdomen blir immun mot den
.Källa: Dagens Nyheter

<B>FAKTA/om du blir fästingbiten</B>
* En fäsing bör tas bort så fort som möjligt med hjälp av en pincett.
* Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Kläm inte på fästingens bakkropp. Risken är att den går sönder och då kan till exempel borreliabaktierier komma in i såret.
* Vrid inte heller bort fästingen, då ökar risken att den går söner.
* Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.
* Använd inte aceton, bensin eller nagellack som dödar fästingen innan den släpper sitt grepp. Delar av fästingen kan då hamna i såret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om