Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Expertens råd: Var vaksam för alger när du badar

Det ostadiga vädret har gjort att algblomningen kommit av sig i Östersjön men det är ändå bra att vara vaksam. Det menar Johannes Johansson, oceanograf på SMHI. "Har man tänkt bada och ser att det är grumligt så ska man var försiktig", säger han.

Så här såg det ut i vattnet utanför Tyresö i mitten av juni. Då hade algblomningen kommit igång på allvar, men den senaste tidens ostadiga väder har gjort att ansamlingarna minskat.

Så här såg det ut i vattnet utanför Tyresö i mitten av juni. Då hade algblomningen kommit igång på allvar, men den senaste tidens ostadiga väder har gjort att ansamlingarna minskat.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrköping2020-07-14 16:00

Sommar och semester.

Då är det många som vill ta sig ett dopp i det blå – om inte vattnet är fullt av alger vill säga.

De senaste somrarna har det varit en ganska påtaglig algblomning i Östersjön – men hur ser det ut i år?

Folkbladet ringde upp Johannes Johansson, oceanograf på SMHI, för att få svar på frågan.

– Algblomningen satte igång ganska ordentligt i juni under den värmebölja som var då, men sedan fick vi det här lite mer ostadiga vädret med regn och vind och det har påverkat. Just nu så ser vi att det är svaga blomningar i Östersjön, men på grund av det varit så blåsigt så är det inga kraftiga ansamlingar någonstans, säger han.

På SMHI:s hemsida går det att följa algblomningen dag för dag.

Satellitbilderna visar att det just nu finns lite ytansamlingar söder om Åland.

Däremot är det inga större ansamlingar i den östgötska skärgården.

– Utanför Bråviken så ser vi inga kraftiga blomningar just nu men det är fullt möjligt att det finns blomningar i vikar och sådär så man bör ändå vara vaksam. Har man tänkt att bada och ser att det är grumligt, en slags gulgrön soppa, så ska man vara försiktig. Vi brukar rekommendera att man åtminstone ska ha hålla barn och djur borta från vattnet då, säger Johansson.

Juli är normalt sett den månad då det är som mest alger i Östersjön och även om det inte är några stora ansamlingar just nu så kan det vända och komma en ny våg.

– Om vi får varmt väder igen ett par veckor så kommer vi förmodligen se att blomningen kommer igång igen, men det är jättesvårt att säga om det blir i hela Östersjön eller lite här och där.

Algerna, eller cyanobakterierna som de också kallas, trivs där det finns mycket kväve och fosfor och övergödningen av Östersjön har bidragit till en ökad blomning.

– Det finns forskning som visar på att blomningar av cyanobakterier har tilltagit sedan 1950-90-talet då stora mängder näringsämnen släpptes ut i Östersjön.

Det finns tre vanliga arter av cyanobakterier som blommar i Östersjön, men det är endast en av dem som är giftig.

– Om det är den giftiga arten är inget man kan se om man står på stranden utan det krävs provanalyser. Förra veckan rapporterades det att det var höga halter av den giftiga arten utanför Gotland, men det är inget ovanligt, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!