I takt med att klimatet blir varmare ökar också behovet av att göra det svalare inomhus och då kan det vara lätt att se luftkonditionering som första åtgärden.
Men så är det inte alls.
– Om vi ska minska ytterligare påverkan på klimatet är det viktigt att vi hushåller med energi. Ju mer energi vi använder desto större blir risken för fler och intensivare värmeböljor, säger Elin Andersson som är utredare av miljöns påverkan på folkhälsan på Folkhälsomyndigheten.
Vi kontaktade Villaägarnas byggtekniske rådgivare Malte Rungård.
– Det första steget är att stänga ute värmen och det mest effektiva är att göra det på utsidan med markiser, säger han och lyfter vikten av att ha bra isolerade fönster.
Andra kompletterande åtgärder kan vara att installera en luftvärmepump och för den som har en lite nyare bergvärmepump går det att installera något som heter frikyla, då pumpar bergvärmepumpen upp kyla.
Men det kan ändå vara svårt att få ner temperaturen i hela bostaden med hjälp av en portabel AC eller en luftvärmepump, eftersom de endast klarar av att kyla ner det rum som de är placerade i.
– Man kanske behöver se över sitt boende i stort. Om man har en källare kanske den kan få ett lyft, så att det går att sova där.
För den som bygger nytt handlar det om att tänka rätt från början och bygga ett hus som är anpassat till ett förändrat klimat.
– Vi vill ha stora fönster, men samtidigt ger det värme i huset. Man får tänka klokt helt enkelt, säger Malte Rungård.