Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Experten om gängen: "Miljön är spänd och konfliktfylld"

Ytterligare en Norrköpingsbo häktades i förra veckan misstänkt för mordet på en man med kopplingar till det kriminella MC-gänget No surrender i Ingelsta i april. Samtidigt sköts en man, som uppges ha varit en ledargestalt i gänget, nyligen ihjäl i Örebro. Det upptrappade våldet har lett till oro för en ökande våldsspiral.

Flera mord och sprängningar i Norrköping och Linköping det senaste året tros ha varit riktade mot det kriminella MC-gänget No Surrender.

Flera mord och sprängningar i Norrköping och Linköping det senaste året tros ha varit riktade mot det kriminella MC-gänget No Surrender.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews/Jeppe Gustafsson/TT/Magnus Andersson

Norrköping2020-07-29 07:00

Flera dödsskjutningar och sprängningar i Östergötland har det senaste året kopplats till attacker mot det kriminella nätverket No Surrender. Både sprängningen på Ådalagatan i Linköping förra sommaren och mot en lägenhet i Hageby i januari tros ha varit riktade mot medlemmar i nätverket. I Norrköping har det dessutom inträffat flera mord och mordförsök. I december sköts två No Surrender-medlemmar, varav en i ledande position, till döds utanför nattklubben Hugo. Bara några månader senare sköts den ledargestalt som tros ha varit måltavla för sprängningen i Hageby ihjäl utanför en hamburgerrestaurang på Ingelsta.

För två veckor sedan sköts en man ihjäl i Örebro. Även han ska ha varit en högt uppsatt ledare inom No Surrender. Förra sommaren sprängdes också en strippklubb, som misstänks ha kopplingar till gänget, i Örebro. Attackerna mot No Surrender i Örebro kan vara anledningen till att hämndaktioner hittills uteblivit i Östergötland. Det menar researchföretaget Acta Publica, som kartlagt nätverket. Den östgötska avdelningen har i och med attackerna inte kunnat få någon hjälp från nätverkets andra stora avdelning.

För det är just i Östergötland och i Närke som No Surrender är stora, enligt Acta Publica. Matti Larsson, vd för företaget, förklarar att det beror på att medlemmarna kommer från grupper som tidigare varit stora i regionerna.

– Merparten av medlemmarna i No Surrender kommer från gängmiljöer, främst från Black Cobra. Dessa grupper har sedan tidigare haft ett starkt fäste i Östergötland och Närke, säger han.

Bakgrunden till det eskalerande våldet mot nätverket det senaste året handlar om en konflikt mellan No Surrender och Bandidos supporterklubb X-team, där lokala kriminella grupperingar stöttar de respektive gängen, förklarar han vidare.

– Den viktigaste anledningen är vem som ska ha kontroll över den lokala narkotikahandeln. Det är helt enkelt en konflikt om marknadsandelar i den lukrativa narkotikahandeln.

Trots att hämndaktioner hittills uteblivit finns det en risk att de kommer, säger Matti Larsson.

– Flera individer har anledning att känna sig kränkta och trängda, så det kan inte uteslutas att det finns en sådan risk, säger han och tillägger att de slagit fast att personer i nätverket har tillgång till både vapen och sprängmedel.

Hur tror du risken ser ut för fler händelser i Norrköping?

– Vad vi vet är att miljön är spänd och konfliktfylld och att det finns en aktör som är hårt trängd. Däremot avstår vi från att prognostisera vart det leder.

Det är dock tydligt att nätverket försvagats. Ingen ny officiell ledare verkar ha utsetts, även om det finns inofficiella ledare. På grund av hotbilden har också flera personer börjat ta sig utomlands. I Norrköping är närvaron nu också svag, säger Matti Larsson.

– Två av deras ledarprofiler har blivit mördade och vi har inte kunnat se någon nyrekrytering.

Mycket talar alltså för att nätverket är på tillbakagång.

– De är hårt trängda och har såväl interna som externa konflikter. Organisationen haltar utan formell ledare och har en ung nyrekrytering. Däremot ska man komma ihåg att bakom No Surrender finns en internationell organisation som kanske kan bistå i någon form.

MC-gäng i Sverige

1993 bildades Hells Angels första klubb i Sverige. Ett år senare utsågs Morbids MC i Helsingborg till ett så kallat hangaround-chapter till Bandidos, vilket utlöste en storskalig konflikt. Flera personer dödades under det stora nordiska mc-kriget 1994-1997.

1997 slöt representanter från de båda gängen en överenskommelse om revir och regelverk för fredlig samexistens. Under åren har andra kriminella mc-gäng försökt etablera sig i Sverige – med våldsamma konflikter som följd.

Källa: Acta Publica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!