Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Expert tvivlar på Kungsängen

- Sänka avgifterna och satsa på lågprisflyg? Nej, det är absolut inte möjligt för Kungsängen, säger Hans Enelius, t f generalsekreterare för Svenskt Flyg.
Han är pessimistisk, när det gäller Kungsängens möjligheter att bli bärkraftigt. Konkurrensen är ju bedövande.
Mattias Ottosson tror däremot på lågprisflyget som en väg framåt för Norrköpings krisdrabbade flygplats.

Kungsängens framtid är fortsatt osäker. Stora framtida underskott hotar den, som det nu verkar, blivande kommunala regin.
Foto: Janne Forsby/arkiv

Kungsängens framtid är fortsatt osäker. Stora framtida underskott hotar den, som det nu verkar, blivande kommunala regin. Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-09-29 06:00
Förhandlingarna pågår nu mellan Norrköpings kommun och Luftfartsverket. Också Finspång är med på något hörn. Men, framgår det av kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson, inga andra intressenter.
En utgångspunkt är då, att Luftfartsverket får ja från regeringen på sin begäran om att få lösgöra sig från Kungsängen. Något som verket också, enligt vad Folkbladet erfar, i praktiken redan har fått.
Utifrån detta agerar man nu. Uppgifter, som sipprat ut om förhandlingarna, pekar mot något slags kommunalt övertagande av Kungsängen. Däremot har näringslivet inte visat intresse för att ekonomiskt backa upp den olönsamma flygplatsen. Det är ju bara flyga, som de vill.

Hur går det då?
Kungsängen gick i fjol med 24,3 milj kr i underskott, enligt den senaste prognosen blir det 22,7 milj kr minus i år. På senare år har linjer lagts ner och passagerarantalet stadigt sjunkit.
Mycket talar nu alltså för, att Norrköpings kommun snart står där med sin flygplats. Och hur går det då?
Ja, det går inte alls - om inte staten/Luftfartsverket köper ut sig med stora övergångspengar under en del år framåt. Av Ottosson framgår, att de pågående diskussionerna också bland annat handlar om just sådant.
Som t f generalsekreterare för branschorganisationen Svenskt Flyg har Hans Enelius bättre överblick än de allra flesta. Han ser mycket stora svårigheter framöver för Kungsängen.
- I Sverige finns det som helhet rätt många flygplatser. Och lokalt för er del, med Linköping, Norrköping och Skavsta tangerande varandras upptagningsområden... nej, den som ska driva Kungsängen får det sannerligen inte lätt.

För många
- Inrikesflyget från Norrköping är ju obefintligt, och när det gäller utrikes är konkurrensen maffig. Allt det här har Luftfartsverket naturligtvis vägt in.
Enelius tar för givet att verket gjort en noggrann bedömning, utifrån konkurrensen med andra flygplatser likaväl som gentemot andra transportslag. Rent ut sagt har regionen alltför många flygplatser för att dessa alls ska kunna bära sig.
- Det absolut bästa vore ju, om man kunde enas om en flygplats. Då kunde man få upp den storlek på linjenätet, framför allt då utrikestrafiken, som krävs.
Från annat håll får vi uppgiften, att minst 500.000 passagerare om året behövs för att en flygplats ska kunna bli lönsam. Norrköping hade i fjol drygt 87.000 passagerare, i år blir det klart färre.

Smärtsamt stora
Alltså är Kungsängens flygplats dömd att gå med underskott, frågan är egentligen bara hur stora. De kan, hävdar Enelius, mycket lätt bli smärtsamt stora.
Att Norrköpings kommun får in andra intressenter i ett flygplatsbolag är föga troligt. Erfarenheterna talar emot att näringslivet skulle gå in. Frånsett Skavsta, där internationellt kapital står bakom, och Linköping - där Saab spelar en högst speciell roll - är landets flygplatser antingen i Luftfartsverkets eller i någon kommuns regi.
- Näringslivet är säkert inte intresserat av att ta över sådana här underskott, som Enelius säger.

Fristående bolag
Något som dock öppnar sig med ett från Luftfartsverket fristående bolag är, att man får möjlighet att sänka de i dag höga avgifterna för start och landning på Kungsängen. Poängen skulle då vara att få in lågprisflyg.
Fast detta är ju alls inget simsalabim. Det man förlorar på gungorna (avgifterna) måste man ju då obönhörligen ta igen på karusellerna (i form av bra många fler flygningar).
- Jag tror absolut inte det är möjligt att sänka avgifterna, säger Enelius kategoriskt.
Det är visserligen ett faktum, att Kungsängen har klart högre avgifter än t ex Linköping. Men det hänger samman med kostnader, som man har bundna i fastigheter, drift, personal, i flygplatsens allmänna standard.
- De kostnaderna försvinner inte för att det blir en ny operatör. Om man nu inte kan göra något på driftssidan.
- Man kan knappast sänka avgifterna, i varje fall inte om man vill ha kostnadstäckning. Det finns risk att man hamnar i en stor olönsamhet, som man sedan inte kan påverka, säger Enelius.

Tror att det går
Men mer positiv är då, som sig bör, Mattias Ottosson.
- Jag tror, att det går att sänka avgifterna och att man kan satsa på lågprisflyg, säger han. Dock utan att vilja utveckla ämnet.
- Nej, jag kan ju inte gärna föregripa förhandlingarna vi för med Luftfartsverket. Men den här typen av frågor är uppe där, det kan jag säga.

Egen kraft
Beträffande risken för stora underskott svarar han bara att målsättningen ju är, att flygplatsen ska gå runt av egen kraft. Att det inte ska bli några underskott. Ottosson hoppas också, att näringslivet kommer att nyttja flyget från Kungsängen flitigt.
Flygplatschefen Mari Torstensson säger, att det naturligtvis vore bra med bredd i det framtida ägandet. Men framför allt hoppas hon, att det blir lokalt och regionalt förankrat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om