Maria Lindquist jobbade i 15 år som gymnasielärare, innan hon av en slump fick ögonen för filosofi och existentialism. Det var en ledarskapsutbildning som visade vägen.
– Den hette Management by heart och hela programmet bygger på ett ledarskap där existentialismen är grunden. Vi pratade mycket om Kierkegaard och Nietzsche, och de olika filosofer som ligger till grund för existentialismen. Där kände jag: Hm, vad vill jag egentligen göra i livet? säger Maria.
Intresset för existensfilosofi och längtan efter att göra något annat ledde till att hon våren 2020 startade ett eget företag, Nyfikna samtal. Där tar hon emot enskilda och grupper som av olika skäl har behov av att prata med någon för sin personliga utveckling och psykiska hälsa.
Pandemin satte dock käppar i hjulen för gruppsamtal, och Maria började plugga igen. Efter ett tufft år då hon kombinerat deltidsjobb, studier och eget företagande kom verkligheten i kapp henne och hon fick diagnosen utmattningssyndrom 2021. Trots livskrisen gick hon klart kursen Det existentiella samtalet på halvfart, samtidigt som hon själv tog professionell hjälp. Så fick hon höra talas om Sällskapet för existentiell psykoterapi, som auktoriserar bland annat existentiella vägledare. Med de akademiska poäng hon redan skaffat sig behövde hon komplettera med en kurs i Existentiell vägledning, ytterligare handledning och egenterapi. Därefter blev hon den första svenska kvinnan med titeln existentiell vägledare.
– Det här är mycket större i andra länder. I Sverige är vi väldigt fastlåsta vid Socialstyrelsens krav på psykoterapeuter. Det här är en annan ingång kan man säga.
Vilka söker hjälp hos dig?
– Personer som är vilsna i livet på något sätt eller som inte riktigt vet vad som skaver. Eller att man vet tydligt att det till exempel är stökigt i relationen man lever i, det kan handla om en konflikt på arbetsplatsen, det kan handla om stress. Allt från väldigt konkreta vardagssituationer till att det är väldigt diffust, säger Maria.
Sättet hon jobbar på bygger på att du som individ har ansvar för ditt eget liv och att du både har frihet och dina begränsningar.
– Jag kan med hjälp av filosofin ge nya perspektiv på livet. Ibland pratar jag konkret om vissa filosofer och ibland pratar jag om de perspektiven utan att namnge dem.
Den som är nyfiken kan få en inblick i tankegångarna och några praktiska exempel i boken Filosofi för livskrisare, som nyligen släpps på Eget förlag. Det var förläggaren Joakim Hedström som blev nyfiken på Marias yrkestitel och föreslog att hon skulle skriva en bok.
– Det är jättespännande att få möjligheten att skriva en bok och vara lite mer konkret med vad det handlar om, utan att bli akademisk. Jag refererar inte till filosoferna utan ger en förenklad version av existensfilosofin, säger Maria.
Till skillnad från positiv psykologi och KBT som är väldigt målinriktat är Maria mer inriktad på ett helhetsperspektiv på livet. Det är okej att inte må bra, menar hon.
– Våga vara i det. Det är okej att ha ångest, att sörja eller vara ledsen. Utforska det, vad är det mina känslor säger mig?
Hon hoppas att boken ska skapa intresse för det existentiella perspektivet.
– För mig handlar det om att folk ska förstå vad jag har för akademisk bakgrund och att jag inte är en coach som har gått en helgkurs. Det här är en gedigen utbildning som innebär att jag fördjupat mig i de stora livsfrågorna.