Det är de tretton eleverna i trean, i klass ES18B, som visar sina verk, av riktigt hög kvalitet, en del högst personliga verk, med intressanta tankar bakom.
I år är det mycket måleri, men här finns också keramik, virkat och glas. Examensutställningen öppnar i dag, lördag, och håller på till och med måndag.
Ebba Wiesner har gjort tolv akvarellmålningar och av dem gjort en egen almanacka. Månaden mars illustreras med en prinsesstårta, "fössta tossdan i mass".
Celeste Rosales har valt tema döden i sina oljemålningar: ett rådjur omgivet av gevärspipor, ett vanitasmotiv med en dödskalle och råttor, och en röd varg som hukar över ett rådjur. Kanske ett sätt att bearbeta en rädsla.
– Jag har en skum relation till döden, säger Celeste.
Framför en stor färgrik regnskogsmålning i akryl står Matilda Randmäe och fäster små giftgrodor i plast på målningen, för en 3D-känsla. Ett ansikte kikar fram bland växterna, en person som symboliserar att vi alla behöver naturen, säger Matilda.
På ett bord visar Siri Hedlund ett smörgåsbord av tekniker och material, keramik, tryck, glas, ägg i gips, virkade potatisar och ståltrådsflugor.
Ruben Almquist Åsander kallar sitt projekt "Det vackra i det döende", och skildrar i sina målningar industriella platser som återerövras av naturen, ögonblicksbilder av miljöer som är på väg att försvinna.
Agnes Rosin har byggt upp en miniutställningshall i vitt, där ett par sköra lungor, virkade och stärkta med tapetklister, hänger över keramikhänder, med mörkrött blod i handflatan, som en smitta. Ett sätt att spegla pandemin.
Elvira Eriksson visar porträtt av sina kusiner, i tekniken pointillism, där man bygger upp bilden av prickar.
– När jag har fixat finare ramar ska jag ge bort till dem till min farmor och min mormor och morfar. På grund av pandemin har jag inte kunnat träffa dem så mycket, så då vill jag ge dem en meningsfull present, säger Elvira Eriksson.
–Det är så roligt det här gymnasiearbetet som de gör, för då får de välja själva vad de vill göra. De gör det som de tycker är roligt och som de brinner för, säger Charlotta Månsson, bildlärare på det estetiska programmet.
Det är ovanligt många sökande till utbildningen just nu, kanske en trend i samhället att ungdomar är intresserade av att utbilda sig inom det estetiska området, eller en coronaeffekt, att fler sitter hemma och ägnar sig mer åt att rita.