Examen med Shakespeare
SKÄRBLACKADet börjar dra ihop sig till examen för den allra första musikhandledarklassen i Skärblacka. "En midsommarnattsdröm" med mycket musik är en ett av examensjobben.Slänten från Restadvägen ner mot väg 215 håller på att förstärkas. Och så fyller Vånga kyrkokör hela 50 år.
De blivande musikhandledarna spelar En midsommarnattsdröm i Skärblacka. Lotta Källström, Henrik Walgeborg och Tobias Andersson repeterar. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Ett av våra ämnesblock heter scenisk musikproduktion, berättar Henrik Walgeborg, och då ingår att göra en grej varje termin. För mig var det här med att stå på scenen något helt nytt. Det var så kul att jag bestämt mig för att söka teaterkurs.
För den som inte vill spela teater finns det gott om andra uppgifter. Kläder, scenografi. ljud, ljus - allt har de drygt 20 personerna i klassen gjort. För regin står teaterpedagog Maria Brusman från Studiefrämjandet och frilansande sångpedagog Marie Selander, har lett röst- och sångträning.
<b>Magi</b>
Maria Brusman har förkortat och gjort vissa språkliga omskrivningar av pjäsen. Men handlingen är förstås den vanliga: de båda kärleksparen Hermia och Lysander, respektive Demetrius och Helena som av yttre omständigheter inte ska få varandra, möts i den skog där älvkungen Oberon och hans drottning Titania lever.
Där finns också Puck, som tillhör Oberons hov och som spelar allehanda spratt. Med hjälp av saften från en magisk blomma påverkar han händelseförloppet på sitt speciella vis. En annan välkänd gestalt i spelet är Botten Vävare som iklädd ett åsnehuvud spelar en pjäs i pjäsen, ett motiv som ofta återkommer hos Shakespeare.
- Vi har kläder i gammal stil, berättar Henrik Walgeborg och Tobias Adolfsson, men vi har lagt till modern musik.
Vad sägs till exempel om en rappande Puck? "En midsommarnattsdröm" i Skärblackatappning är ingen musikal, men det finns mycket musik i den. Många dialoger talas, precis som "vanligt", men så finns det också monologer som sjungs och musik som spelas i bakgrunden för att understryka en gestalts egenskaper och känslor. Musiken är skriven av deltagarna själva.
- Jag satt hemma och övade, berättar Lotta Källström - Helena - och prövade med gitarren. Rytmen fanns där och låten kom.
<b>Rolig</b>
Shakespeare är en dramatiker vars verk tål att tolkas om och om igen, som tål bearbetning och som tål att flyttas till olika tidsepoker. Så har också gjorts, både på filmduk och scen. Och det finns också musicalversioner, till exempel "Kärt besvär förgäves" musicalfilm av Kenneth Branagh.
- Vi har gjort en rolig version, men det finns en allvarlig underton. Det blir mycket skratt, lovar ensemblen. Sista maj kan publiken döma själv, då spelas två föreställningar i Folkets hus.
<b>Uppspel</b>
Förutom pjäsen ska alla musikhandledarelever göra ett uppspelningsprov på sina huvudinstrument som examensprov. Skrivningar och betyg finns här precis som i vanliga skolan. Men det är ändå skillnad, tycker Rolf Pettersson.
- Det är helt annorlunda mot när man gick i skolan som barn. I vår undervisning finns det utrymme för den egna kreativiteten, vi blir inte matade utan måste själva söka kunskap. Teori och praktik förenas.
<b>Förstärkning</b>
På ett avsnitt av Restadvägen har det i flera månader stått plastkoner som smalnat av vägen ytterligare. Vallen ner mot väg 215 har varit dålig.
- Jag vet faktiskt inte vad som är orsaken, säger Robert Sammons från NCC drift och underhåll i Östergötland. Kanske beror det på vädret.
Tillsammans med grävmaskinist Jonas Lander började Robert i fredags att förstärka slänten, på uppdrag av Vägverket. Denna vecka och nästa går det nog åt att få jobbet klart, beräknar de.
<b>Stenblock</b>
Första momentet var att ta bort vegetation och matjord från slänten. Det är viktigt att vegetationen kommer bort för den suger åt sig regn, vilket kan underminera slänten.
- Det ska bli en bädd bredvid körbanan dränerad och rejält uppgrusad, förklarar Robert. Därefter placeras två meter höga stenblock upp mot slänten, nytt grus läggs utmed vägkanten, därefter packat grus.
Därefter kan bussen på Restadvägen ta ut svängen litet mer.
<b>Körjubileum</b>
En lärarinna i Vånga tog en gång i tiden initiativet till det som skulle bli Vånga kyrkokör. Det är hela 50 år sedan nu, och på söndag firar man jubileum. Och något bättre sätt att fira jubileum för en kör, än att sjunga finns väl inte.
Därför blir det jubileumskonsert i Vånga kyrka på söndag eftermiddag.