Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

EWK-utställning om fred: "Ger ljus i mörkret"

EWK var en outtröttlig tecknare i fredens tjänst. Idag öppnar en ny utställning på EWK-muséet på just temat fred. "Vi vill ge lite ljus i mörkret, lite hopp framför allt", säger Carina Milde, intendent för EWK-museet.

I den nya utställningen I natt jag drömde... visas både bilder som aldrig varit uppe tidigare och andra som visats förr. Carina Milde, intendent, vid en bild som var affisch när museet invigdes.

I den nya utställningen I natt jag drömde... visas både bilder som aldrig varit uppe tidigare och andra som visats förr. Carina Milde, intendent, vid en bild som var affisch när museet invigdes.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-10-22 08:30

Det var i början av våren, i samband med att kriget bröt ut i Ukraina, som Carina Milde kände att det var dags för en utställning på temat fred. Resultatet blev utställningen I natt jag drömde... som nu visas på Arbetets museum. 

– Vi, likt många andra, känner en viss hopplöshet över världens tillstånd i och med Rysslands invasion av Ukraina. Vi kände att vi måste göra något som ger lite ljus i mörkret, lite hopp framför allt, säger Carina Milde.

Den här gången är hela våningsplanet där EWK-museet inryms vigt åt enbart EWK:s teckningar. De olika "rummen" behandlar olika aspekter av fredsarbete genom EWK:s ögon, som karikatyrer av Nobels fredspristagare, satirteckningar om nedrustningen mellan de två supermakterna och kommentarer till Sveriges roll i det internationella fredsarbetet. 

Arbetets museum är hem till en samling med över 2 000 av EWK:s bilder, som har deponerats till museet av tecknarens familj. Många av bilderna är högaktuella trots att de tecknades för decennier sen. Även om man ser vanmakt över sakernas tillstånd i dem finns också ett tydligt hopp som förmedlas.

– Det han kommunicerar är tron på den politiskt kommenterande bilden som en del av ett offentligt samtal. Den kan väcka upp människor och starta samtal.

– Det han lär oss är att det går att samtala, att skapa avtal, att komma överens. Det går att skrota vapen, säger Carina Milde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!