EU:s miljöchef på besök i skolans miljö
NORRKÖPINGEU-miljökommissionären Margot Wallström gästade Norrköping igår och träffade bland annat företagare på ett frukostmöte på Louis De Geer-hallen och elever på Komvux på Källvindsskolan.- Det känns oerhört viktigt att träffa olika slags människor, för att informera om EU och försöka svara på alla frågor som dyker upp, framhöll Margot Wallström vid en fikapaus på Komvux efter mötet.
EU-kommissionären Margot Wallström informerade elever på Komvux i Norrköping om EU igår och svarade på många frågor om EU och dess arbete. FOTO: JANNE FORSBY
Foto: Fotograf saknas!
- Så kan det ha varit, men i framtiden kommer EU mer att sätta upp de stora målen, både inom Europa och internationellt, och sedan låta länderna regionalt och lokalt besluta om hur man ska uppnå dessa mål, förklarade Margot Wallström.
- Ingen vill att EU ska bli en superstat i Europa och det kommer inte att ske heller, utan länderna får behålla sin självständighet, sitt språk, sin kultur, samtidigt som man också jobbar för samarbete
- Det gäller att hålla en helhetssyn, med en grund angående de tre områdena ekonomi, sociala frågor och miljöfrågor.
<b>Till Portugal</b>
Rektorn Janne Johansson undrade hur det var med företagsbidrag till Portugal, som använde dessa till att locka till sig svenska företag och arbetstillfällen?
- EU ger ju landsbygdsstöd till alla EU-länder, men just i det här fallet pågår en undersökning om det begåtts något fel, för det är ju inte meningen att länder ska kunna dra till sig företag från andra medlemsländer på oriktiga EU-bidrag. Här får vi se vad undersökningen kommer fram till.
- Viktiga områden som många människor vill att vi diskuterar i EU är miljöfrågor, drogproblem, arbetsmarknadsfrågor och bekämpandet av kriminalitet och allt detta ingår i EU:s uppgifter.
En elev frågade om EU inte har viktigare frågor än att bestämma om jordgubbarnas färg och hur krokiga gurkorna ska få vara?
- Jo, verkligen och någon tidning skrev om att EU vill införa blaskigare sylt och om hur lekplatserna ska uformas i exempelvis Norrköping.
<b>Tidningsankor</b>
- Men det här är rena tidningsankor, så ni ska inte tro allt ni läser i tidningarna...
En annan elev undrade om kandidatländer som inte klarar EU-kraven kan bli uteslutna ur EU?
- Nej, men bötfällda och bland annat har Grekland fått böta 210.000 kronor per dag för en dålig soptipp, tills de åtgärdade problemet.
- Men alla länder som kommer in i EU får ett antal år på sig att ågärda sin miljöproblem och andra saker och just nu finns det 12 kandidatländer som vill in i EU där vi idag har 15 medlemsländer.
Hon var inbjuden till länet av landshövding Björn Eriksson, som givetvis följde med henne runt länet:
- Vi är väldigt lyckliga över att få vår enda kommissionär till Östergötland, säger Björn Eriksson.
- Detta är en synnerligen viktig relation för vår framtida regionala utveckling. I dessa bistra tider, inte minst i telekombranschen är det intressant med ett europeiskt perspektiv på det som händer i vår region.
<b>Natur och kultur</b>
Men landshövdingen riktade även ljuset mot länets vad gäller natur- och kulturvård-satsningar
- Bland annat ansöker vi om EU-pengar till heliga Birgittajubileet nästa år och planerna är att använda en del av dessa pengar till att föra hem Birgitta från Rom till Vadstena igen.
- Detta genom att låta påven kyssa ett kors som symboliskt föreställer Birgitta och sedan föra korset i båt hem till Sverige och Vadstena via Slätbaken, samma väg som Birgitta fördes hem efter sin död.
- Jag har även framfört vikten av att Omberg blir nationalpark, säger Björn Eriksson, och jag har intrycket av att hon var intresserad av frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!