EU-regler stoppar nattjour för djur
Om din hund blir sjuk mitt i natten kan det dröja tre timmar innan den får hjälp.Valla djurklinik i Linköping vill fortsätta med nattjour, men nya regler från EU sätter stopp.
På dagarna finns det fortfarande hjälp på nära håll. Här blir wachteltiken Ketty undersökt av veterinären Rebecka Frey på Kneippens veterinärpraktik. Besvär med klåda visade sig vara allergier och öroninflammation. Foto: Anita Kjellberg
Foto: Fotograf saknas!
För långa pass
EU:s regler innebär kort att väntetiden mellan akutfallen under ett jourpass ska räknas som arbetstid. Därmed blir passen för långa.
- Skulle vi ha mer personal är det möjligt att vi kunde fortsätta ha nattöppet. Men som det är nu kan vi inte få ihop ett schema med den ledighet som krävs före och efter längre arbetspass, säger Björn Lindevall.
Veterinärer är en bristvara i Östergötland, enligt Jens Lotterberg på Länsarbetsnämnden.
Men Barbro Röken som är länsveterinär upplever inte veterinärbristen som stor.
- Det är klart, det finns inte något överskott. Det är svårt att få tag på vikarier snabbt om någon blir sjuk. Men några tomma platser har vi inte.
Hopp till lediga
Jan Rolf som kör Djurambulansen i Östergötland berättar att det tar mellan två och två och en halv timme att ta sig från Norrköping till närmsta klinik, som är Strömsholms regiondjursjukhus utanför Västerås.
- Tidigare kunde vi ju åka till Valla. Nu kan vi hoppas på att få tag på någon veterinär som kan komma på sin fritid om vi skulle få ett akutfall. Men då är det ju inte säkert att han eller hon kan utföra några ingrepp eller så.
I slutet av förra året inleddes ett försök till samarbete mellan de stora klinikerna i länet. Det gällde bland annat Norsholms djurvårdcenter, Norrköpings smådjursklinik och Valla djurklinik. Det fanns förslag på ett roterande schema klinikerna emellan. Men de nya reglerna började gälla vid årskiftet och tillät inte det förslaget. Fast Barbro Röken tror inte att EU:s nya direktiv är hela sanningen.
- Samarbetet stupade eftersom de veterinärer som kunde tänka sig att jobba natt var för få. Jour innebär att de måste bo på kliniken. De ville hellre vara hemma och sova.
Varken hon eller Björn Lindevall ser att djuren drabbas i någon större utsträckning av att länet saknar verksamma veterinärer mellan klockan 23 och 8 på morgonen.
- När vi hade jour hade vi i snitt åtta fall i månaden som kom in akut under nattimmarna, säger Björn. Det är inte så att dessa åtta blir utan vård nu. Oftast så upptäcker man ju om ens djur mår dåligt redan under kvällen. Tidigare bad vi djurägaren att avvakta och se vad som händer. Nu tar vi in de direkt om vi är osäkra.
Källa: Näringsdepartementet, Sveriges riksdag