EU-parlamentariker: Rösta nej om du tycker EMU är krångligt
NORRKÖPINGEMU-valrörelsen är i sitt slutskede och politikerbesöken duggar tätt. Igår kom Marianne Eriksson, EU-parlamentariker för vänsterpartiet, för att torgtala i Norrköping.- Är man tveksam och tycker att det är krångligt att sätta sig in i EMU-frågan, då tycker jag att man ska rösta nej. Varför ska vi gå med i ett obegripligt projekt?
- Men alla människor har det inte som jag. Inte ens jag som reser så mycket tycker att det är särskilt krångligt att växla pengar, säger Marianne Eriksson.
<b>Går inte att påverka</b>
I sin helhet beskriver Eriksson EMU-projektet som ett nyliberalt projekt.
- Demokratin är vårt viktigaste argument, säger hon. Att påverka är inte bara att vara med på finansministermöten, för chanserna att påverka den europeiska centralbanken är obefintliga.
- Vi har valt att anpassa vår riksbank till EMU, så att vi har en riksbank fri från politiskt inflytande. Men skillnaden är att vi själva kan förändra riksbanksrollen om vi vill.
<b>Kritiserade Anna Lindh</b>
Ett av ja-sidans argument för att byta valuta är att det skulle öka tillväxten i Sverige. Men det tror inte Marianne Eriksson på.
- Både Tyskland och Frankrike har dålig ekonomi, säger hon. Det är ett stort valutaområde och det som är bra för ett land är inte alltid bra för ett annat.
Under sitt besök passade Marianne Eriksson på att kritisera att utrikesminister Anna Lindh slog sig i hop med Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg för att varna för ett nej i folkomröstningen.
<b>Mot gemensam finanspolitik</b>
- Det var otroligt dumt, men också belysande. Väldigt EU-anpassat skulle jag vilja säga. Men här i Norrköping är det nog inte så många som tror på löften från Ericssons chef.
Enligt Marianne Eriksson glider EU sakta mot att utvecklas till en federation.
- I parlamentet har ett krav på gemensam finanspolitik och beskattningsrätt varit uttalat länge. Då är det bara att säga goodbye till neutralitetspolitik och alliansfrihet. Man säger att europa ska fungera som motvikt till USA, men det enda vi gör är att skydda en inre marknad.
Under sitt kampanjarbete har hon mött ett folkligt engagemang i EMU-frågan, tycker hon. Hur valet den 14 september går vågar Marianne Eriksson sia om, men hon hoppas att alla går och röstar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!