EU-omröstningen har bara börjat
Trodde du omröstningen till EU-parlamentet var över? Glöm det. Den har bara börjat.
Campus-studenten Henrik Larsson och Sandra Liljegren räknar personröster på länsstyrelsens kontor i Linköping. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Det är mycket Färm och Ek, säger Marie Andersson, Henrik Larsson och Sandra Liljegren och ger Folkbladet en vink om hur det ska sluta någon gång på onsdag när också poströsterna ska öppnas.
Många jublade i söndags kväll när valsedlarna var insamlade och sorterade - i partihögar.
Det är lite väl tidigt att redan nu fira för politiker som Valdemarsviks Lena Ek och Norrköpings Göran Färm (se separat artikel).
Först i morgon kommer beskedet om vilka 19 representanter Sverige kommer få bland de 732 ledamöterna i Bryssel.
Runt 2,4 miljoner valsedlar ska räknas en andra gång. Av dem alltså drygt 120 000 på Östgötagatan 3 i Linköping där länsstyrelens kontor återfinns.
Fjärde gången
I går mötte Folkbladet några av de personer som jobbade entusiastiskt i en kladdig utbildningslokal utan fönster och med en känsla av öst före muraranas fall.
Men skenet bedrog.
- Det är rätt kul, det här är fjärde gången jag jobbar i valsammanhang, berättat Linköpings-tjejen Sandra Liljegren som turligt nog hade ryggen nära den uppställda kylanläggning som svalkade något.
Campus-killen Henrik Larsson tog chansen för pengarnas skull när han insåg att studielånen inte räckte.
- Det har faktiskt inte vara något problem att få människor att ställa upp. Det finns gott om reserver också om någon tröttnar, försäkrar Anna Berg-Rundqvist i ledningsgruppen på omröstningsavdelningen.
- Det är lite lättare nu än i samband med riksdagsvalet. Då brukar vi räkna röster under två veckors tid...
Samma gäng
Somliga hamnade till och med vid samma bord och fick samma arbetskamrater som senast det begav sig, vid EMU-omröstningen förra året.
- Det var lite enklare då när det bara fanns ja- och nej-sedlar. Det är trevligt, man blir väl omhändertagen och det är en fin stämning. Man kan jobba i sin egen takt, menar Annica Blom Almqvist som var glad att träffa Ann Wilson och Inger Åman på nytt i går förmiddag.
Gunni Söderberg från Gårdeby jobbar till vardags i kyrkan, liksom ett antal av de andra frivilliga, varifrån hon också halkade in i valkretsarna 2001 i det första separata kyrkovalet. Andra återvände till sin gamla arbetsplats efter att ha gått i pension. Bara för "se hur det var nuförtiden" och göra lite medborgerlig plikt. Låt vara betald sådan.
Det kändes onekligen exotiskt att besöka en röstningslokal 14 juni 2004.
I den datoriserade värld vi lever i, där man i princip kan sköta allting via Internet, räknas alltså röstsedlar fortfarande med mänsklig hand.
- Rent tekniskt är det förstås möjligt att sköta räkningen på annat sätt, men politikerna vill garantera valhemligheten för väljarna, säger Anna Berg-Rundqvist.
Och vissa av valsedlarna krävde mänsklig touch för att granskas.
- Några röster med Kalle Anka på har jag inte sett, däremot en som enbart skrev "för dåligt med info" på sin röstsedel. Det vanligaste felet är att kryssa fler än ett namn och då blir valsedeln automatiskt ogiltig, berättar Magnus Lindskog i kontrollrummet.
Förutom 15 grupper med tre personer i varje genomfördes rösträknandet också av registrerare, kontrollgrupp och en ledningsgrupp. Sammanlagt är ett 60-tal personer aktiva under två-tre dagar för att sortera innehållet i påsarna från de 278 valdistrikten i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!