EU - och Vrinnevi
Igår startade EU-valet - och folkomröstningen om Vrinnevisjukhusets framtid. Vilket val är viktigast? Var så goda och välj. - EU-valet engagerar mig mest, säger ungliberalen Christian Åkerström, som köat framför vallokalen på Drottninggatan. - Båda valen är viktiga, men folkomröstningen ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger eldsjälen Berit Malmqvist.
Berit Malmqvist lägger sin röst i folkomröstningen om Vrinnevisjukhuset hos Marianne Franck-Nilsson på posten. Nu hoppas hon att alla Norrköpingsbor går och röstar. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Att det är val till EU-parlamentet den 13 juni börjar sakta sjunka in hos oss. Folkomröstningen om Vrinnevisjukhusets akutmottagning har debatterats och prövats. Blir den av? Jo, den har redan startat.
- Har den?, utbrast Berit Malmqvist när vi ringde henne igår. Då måste jag gå och rösta.
Det gjorde hon, på postkontoret på S:t Persgatan. Folkbladet var där när hon lämnade över sin röst till Marianne Franck-Nilsson. Då hade redan 28 personer röstat under dagen på just det kontoret. De flesta röstade i båda valen, även om inte alla var riktigt klara över att det går att rösta i folkomröstningen redan nu.
- Vi påminner folk om att det går att rösta i båda valen, säger Marianne Franck-Nilsson. Och de flesta gör det.
Berit har redan fått sin påminnelse, av Folkbladet, och uppmanar förstås alla:
- Gå och rösta i folkomröstningen! Det är väldigt viktigt att vi skapar opinion och visar vad vi tycker.
Sedan kanske det inte hjälper fullt ut. Berit Malmqvist inser det. Besluten är fattade, men politikerna kan ändå inte strunta i hur det går i folkomröstningen, menar hon.
Olagligt?
Eva Andersson, kommunalrådet, gick också och röstade igår. Hon röstade naturligtvis på sitt parti i EU-valet och ja i folkomröstningen. Eva hoppas på ett högt valdeltagande och tror att det kan bli det eftersom frågan engagerat så många. Folkomröstningen kan också medföra att fler röstar i EU-valet.
Men än har Kammarrätten inte sagt sitt efter Arne Bengtssons överklagande.
Om Kammarrätten i en dom säger att folkomröstningen är olaglig är det ett politiskt beslut om den ska genomföras eller ej. Om den genomförs mot ett sådant beslut trotsar kommunen lagen, enligt kommunens jurist Gunilla Eriksson.
Kommunen kan dock inte straffas, det finns inga sanktioner.
- Men det är klart att det kan få politiska konsekvenser, säger Gunilla Eriksson.
Kommunstyrelsen har uppfattningen att det är lagligt, kommer Kammarrätten fram till något annat kommer vi sannolikt att överklaga, säger Mattias Ottosson (s).
Fram och tillbaka
Så kan bollen spelas fram och tillbaka några gånger till. Men idag gäller att folkomröstningen pågår och kommer att genomföras. Vad den sedan betyder blir en senare fråga."
EU-valet är i alla fall giltligt. Och viktigt, tyckte några unga män från Liberala ungdomsförbundet i Norrköping och gjorde ett litet spektakel av det hela. Tidigt på morgonen slog de läger på trottoaren utanför Svensk kassaservice på Drottninggatan för att vara först när vallokalen öppnade. Varför då?
- För att visa att vi tycker det är viktigt att rösta i det här valet, säger Jonathan Liberman.
Varför är det så viktigt?
- Jo, för att besluten i EU-parlamenten faktiskt berör oss som medlemmar i EU. Nu efter utvidgningen är det ännu viktigare än tidigare att vi tar ställning och försöker påverka, säger kompisen Christian Åkerström.
- Sverige behöver EU och EU behöver Sverige, utbrister de unga liberalerna nästan i kör.
Men så tillhör de också den mest EU-positiva politiska organisationen i Sverige, om de får säga det själva.
Var tredje röstar?
Oavsett om man är för eller emot finns nu möjligheten att lägga sin röst. Frågan är förstås hur många som tänker göra det eller ens vet om att det är val.
Den 14 september 2003 röstade vi om införandet av euro i Sverige. Då röstade faktiskt hela 82,5 procent av Norrköpingsborna. 58 procent röstade nej och 39,9 procent röstade ja, resten (2,1 procent) blankt.
Vid förra valet till EU-parlamentet 1999 röstade 34,5 procent av Norrköpingborna. 1995 var den siffran 38,6 procent. Om trenden håller i sig skulle mindre än var tredje röstberättigad rösta i årets val. Så kan det bli.