Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett virrvarr av olika koster på skolorna i Norrköping

"Tål ej fiskgratäng. Stekt fisk går bra”. Det här är ett exempel på ett önskemål i matsalen från en Norrköpingselev. Givetvis inte ett godkänt sådant, men det blir onekligen vanligare med speciella kostönskemål bland eleverna.

Att specialkost blir vanligare bland föräldrar samt att många får sin matinspiration från vänner och influencers kan förklara varför fler ungdomar önskar specialkost på skolorna.

Att specialkost blir vanligare bland föräldrar samt att många får sin matinspiration från vänner och influencers kan förklara varför fler ungdomar önskar specialkost på skolorna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköping2020-12-06 12:00

I en ny undersökning som har utförts av Ipsos på uppdrag av Arla uppger hela 40 procent av svenska ungdomar att de äter specialkost. Detta går att jämföra med Danmark där motsvarande siffra ligger på 23 procent.

Enligt Elin Boll, PhD och nutritionsspecialist på Arla, kan detta bero på att specialkost blir vanligare bland föräldrar samt att många får sin matinspiration från vänner och influencers.

Och Norrköping är inget undantag.

Det allra vanligaste som önskas bland eleverna är flexitariansk, laktosfri, vegetariansk, vegansk eller glutenfri kost.

– Vi serverar alltid ett vegetariskt alternativ på våra skolor. Det tycker vi ska finnas eftersom vi inte anser att det är en specialkost utan att det bara är ett annat alternativ, säger Ingrid Kalm, kostchef vid Norrköpings kommun.

Detta underlättar även för flexitarianer, som gärna skiftar mellan att äta vegetariskt och att äta kött, enligt Ingrid Kalm.

– Det blir mer och mer vanligt både bland vuxna och ungdomar att man väljer ett vegetariskt alternativ när man känner för det. Jag tror att det är jättemånga som kan kalla sig för flexitarian.

Hur kommer det sig att fler väljer laktosfria eller glutenfria alternativ?

– Det finns flera anledningar till det. När det kommer till laktosen har det blivit vanligt att det är något man väljer bort så fort man får besvär med magen. 

– Det har även att göra med att vi blir mer mångkulturella då vi är ganska unika här i norden med att tåla laktos vid vuxen ålder.

– Gluten kan jag inte påstå har ökat lika mycket som laktosen. Vissa anser att man ska undvika gluten av olika skäl men de som har en sådan kost hos oss har det på grund av medicinska problem.

Vad innebär det för Norrköpings skolor att det här blir vanligare?

– Det stora problemet hos oss är alla andra så kallade koster. När få personer av olika anledningar vill utesluta vissa livsmedel. Det är väldigt personalkrävande då det kan ta lika lång tid att laga två portioner som det tar att laga tio.

Vad krävs då för att en elev ska bli serverad önskekost?

– Generellt sett ska det vara av medicinska skäl. LCHF och liknande ställer vi inte upp på. Det är en ynnest att vi kan erbjuda skolmat i Sverige och vi kanske inte kan ha kvar det här systemet om det spårar ur alltför mycket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!