Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett unisont samarbete

Det låter väldigt modernt när orkestern repeterar - okända ljud, en märkvärdig violin och så klackstamp i golvet. Det ljudyviga får en ton av gammelpolska. Så något av en folkvisa.

Arvid Engegård med sin hardangerfela och Hans Björkroth med nyckelharpan, nationalinstrument när hundraårsdagen av unionsupplösningen Sverige-Norge ska firas musikaliskt.
Foto: Robert Svensson (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

Arvid Engegård med sin hardangerfela och Hans Björkroth med nyckelharpan, nationalinstrument när hundraårsdagen av unionsupplösningen Sverige-Norge ska firas musikaliskt. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto:

Norrköping2005-10-20 06:00
Det visar sig också finnas många influenser i den här musiken som är en hyllning till det som skedde mellan Norge och Sverige.
Kompositör är norrmannen Lasse Thoresen och hans verk heter Konsert för hardangerfela och nyckelharpa och har skrivits på beställning av Stavangers symfoniorkester. Soloinstrumenten hanteras av Hans Björkroth (nyckelharpan) och Arvid Engegård (hardangerfelan). Redan idag ges konserten i Örebro, på lördag är det dags för publiken i De Geerhallen.
- Man kan höra drag av folkmusik genom tiderna från både Norge och Sverige, säger Lasse Thoresen. På något ställe har jag tänkt mig en musikalisk klassresa som i det svenska kan märkas i den nationalistiska Stenhammars Sverige, så kan man höra industriljud och olika naturtillstånd som jag menar är speciellt skandinaviska ljud. Men det finns citat från många håll, visst hörs koltrasten, en vals, stämningar från blomsterängar, den lutherska religionen och till exempel Boccherinis Menuett.
- Så är det ju humor också, påminner symfonidirektören Hans Barksjö.

I trans
Jomenvisst, det menar kompositören också. Och talar om hur rytmerna förskjuts en aning i den annars jämna tretakten så det blir ett tydligt sväng i musiken. Första satsen heter Rammislagr, en rammeslått (låt) sägs kunna utlösa rent transliknande tillstånd. Andra satsen är Kung og knaverkarl, där kommer nyckelharpan fram. De här två instrumenten sägs vara de mest typiska i folkmusiken i våra två länder.

Utställning
Mats Rondin som ofta är utsökt cellist kommer att dirigera konserten som i övrigt bjuder Dag Wiréns Konsertouvertyr nr 1 och som final Svendsens Symfoni nr 2.
I foajén ska en liten folkmusikgrupp spela, det blir en utställning, hantverk, typiskt skandinaviska tapas serveras och över allt ska också den gamla unionsflaggan vaja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!