Den 7 januari inleds rättegången vid Stockholms tingsrätt. I tre artiklar ska Folkbladet presentera vad det hela handlar om, utifrån det som kommit fram i de omfattande polisförhören.
Den nu 68-årige förre fastighetschefen på Kriminalvården och den 67-årige Norrköpingsföretagaren (N-företagaren) är nära vänner sedan över 30 år.
Båda förnekar brott, och till att det skulle finnas något gemensamt upplägg. Tvärtom ska ingen av dem ha haft minsta aning om, att den andre på sitt håll bearbetade exakt samma firmor.
Den 7 januari startar rättegången. Tidigaste åtalade fallet är från 2005, när det ännu var Rikspolisstyrelsen som 68-åringen var fastighetschef för. Ett nationellt administrativt centrum för polisen skulle då förläggas till Linköping.
Stor skadaDen gode vännen N-företagaren hade då avtalat med en lokal byggmästare om att ragga hyresgäster till dennes stora projekt, det s k Tornet. En enda sådan lyckades han sedan få dit. Men det var å andra sidan rena rama drömhyresgästen: Rikspolisstyrelsen!
Utan föregående upphandling skrev sedan fastighetschefen själv under ett hyresavtal, bindande för 20 år. Skadan för Rikspolisstyrelsen har uppskattats till 8.9 miljoner.
Givetvis mycket nöjd förde byggmästaren över 750 000 kronor i provision till N-företagaren – som, enligt åtalet, delade med fastighetschefen.
Fortsättning skulle sedan följa.
JätteaffärerI slutet av 2005 gick fastighetschefen över till Kriminalvården, direktrekryterad av generaldirektör Lars Nylén. Snart var jätteaffärer i full sving där, med projekteringar av nya fängelser i Haparanda och Östersund.
Till dessa återkommer vi i nästa artikel. Här ska vi titta närmare på det stora bygge, som år 2007 var på gång i Sollentuna. Skanska hade där avtal med kommunen om att förvärva och bebygga en viss tomt. Kriminalvården hade behov av ett nytt häkte.
Nu hörde fastighetschefen själv av sig till Skanska. Han erbjöd företaget att lämna ett hyresanbud för ett nytt häkte. En mellanchef på Skanska säger sig ha uppfattat som ett krav, att N-företagaren då skulle anlitas som förmedlande länk.
Denne hade också, med sin i det här målet vanliga påpasslighet, slutit ett avtal med Skanska. Han skulle fungera, om än lite oklart, som något slags mäklare. Förutsättningen för att det skulle bli något var då, att ett avtal mellan Skanska och Kriminalvården både slutits och vunnit laga kraft.
Gick att ordnaDen saken gick lätt att ordna även här.
Egenhändigt, och utan upphandling, skrev fastighetschefen under ett avtal med Skanska.
Villkoret i N-företagarens avtal var därmed uppfyllt.
Han kom nu visserligen aldrig att anlitas av Skanska. Men han hade ju sitt avtal, och ersättning ville han ha.
Till märkligheterna hör, att det avtalet skrevs under betydligt senare än hyresavtalet.
Men Skanska godtog N-företagarens fakturor och betalade ut 10,9 miljoner i arvode. Även det delades då, enligt åklagaren, med fastighetschefen.
Tyska stiftelserGentemot Skanska hade N-företagaren hänvisat till utmärkta kontakter både inom Kriminalvården och internationellt. I polisförhören har han velat visa, att han trots allt uträttat en del. Eftersom Skanska var inne på att sälja fastigheten med häktet, hade han tagit kontakt med tyska pensionsstiftelser.
Han har dock inte kunnat erinra sig, vilka dessa var eller vilka personer, som han skulle ha kontaktat. Han medger, att han brett på en del gentemot Skanska. Noteras kan här, att åklagaren inte funnit anledning att åtala någon på Skanska.
Åklagaren hävdar, att ”provisionen” i själva verket varit mutpengar. Företaget har bara varit en täckmantel. Det saknar hemsida, har inte marknadsförts och har – frånsett de här ”provisionerna” – varit i stort sett utan intäkter.
Själv är företagaren också så gott som okänd, i fastighetsbranschen likaväl som hos Kriminalvården.
Måste bevisasAllt det här må ju se misstänkt ut. Men åklagaren måste nu bevisa sin sak inför domstolen. I kvarstadsförhandlingen förra våren åberopade försvaret, att inget i dokumentväg visar på att de två skulle ha agerat i samförstånd.
Den förhandlingen, som ägde rum vid Norrköpings tingsrätt, mynnade ut i beslut om kvarstad på åtskilliga miljoner för samtliga fyra åtalade.