– Det är en obalans mellan verksamhet och ekonomi som gör att kommunrevisionen föreslår en anmärkning. Utbildningsnämnden har inte tagit sitt ansvar på det sätt den borde och inte heller fattat nödvändiga beslut, sa Eva Andersson (S), vice ordförande för kommunens revisorer i sitt anförande på måndagens kommunfullmäktigemöte.
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) gick upp i talarstolen och var inte imponerad av Utbildningsnämndens arbete under 2017.
– En blå tråd för oss Moderater när det gäller ledning och styrning är att fånga upp tidiga signaler när något inte fungerar i kommunens verksamheter. Tyvärr upplever vi att det inte är den kultur som råder. Det finns ingen transparens bland den politiska majoriteten (S+L+C+KD) att diskutera sådant som inte fungerar, utan man pratar helst om sådant som fungerar, ansåg Sophia Jarl.
Utbildningsnämnden gick under 2017 50 miljoner kronor back i en budget på tre miljarder kronor. Något som Jarl tog fasta på.
– Nämnden har visat underskott år efter år och under 2017 fanns det heller inte centrala medel för att täcka de underskott som fortlöpande kom under året. Det handlar om ett totalt haveri när det gäller ekonomin.
Sophia Jarl la fram ett förslag som gick ut på att fastställa vad en elevplats kostar till kommande läsår och sedan ha med det i budgetarbetet. Hon ville också ta fram en siffra på hur många elever som behöver särskilt stöd och behöver beredas plats i en annan miljö än i skolan. Efter att politikerna i Utbildningsnämnden förpassats på åskådarläktaren på grund av jäv, genomfördes en votering. En omröstning som gick emot Jarls förslag med siffrorna 20–48.
Olle Johansson (S) är ordförande i Utbildningsnämnden.
– Vi ser allvarligt på en anmärkning och tar till oss av kritiken. Framöver ska vi säkerställa en ledning och styrning som fungerar väl, sa han.
Kommunfullmäktige röstade igenom att Utbildningsnämnden får en anmärkning, vilket är lika med en form av varning. Ledamöterna får dock ansvarsfrihet.