"Ett svek mot folk i ytterområdena"

Det blir inget övertagande av vägföreningarna. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagen. "Ett svek mot befolkningen i ytterområdena", säger Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening.

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening, menar att fullmäktiges beslut om att slopa övertagandet av vägföreningarna är ett svek mot de som bor i ytterområdena.

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening, menar att fullmäktiges beslut om att slopa övertagandet av vägföreningarna är ett svek mot de som bor i ytterområdena.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2020-05-26 19:00

Det är fråga som väckt känslor och skapat stor debatt.

Efter flera utredningar, mängder med möten och långa diskussioner var det under måndagen slutligen dags för fullmäktige att säga sitt i frågan om vägföreningarna.

Och som väntat gick de på den linje som kommunstyrelsen föreslagit.

Det blir inget övertagande av vägföreningarna, det anses helt enkelt för koststamt, och det tidigare beslutet från 2009 som handlade om att pröva ett övertagande, rivs upp.

Sverigedemokraterna och Moderaterna var inte eniga med övriga partier utan hade egna förslag som röstades ned.

– Sverigedemokraterna tycker att det är helt fel väg att gå. Tycker ni verkligen att det är rätt att de som äger bostad utanför staden först ska betala skatt och sen betala ytterligare en gång för att ha en väg med belysning när de ska cykla eller köra hem från jobbet? Det är ju de som äger hus som bidrar till välfärden, det är de som betalar skatt, sa Darko Mamkovic (SD) vid fullmäktigemötet.

SD:s förslag handlade om att ta över vägföreningarna i befintligt skick, medan Moderaterna ville vänta med beslut och utreda frågan ytterliggare. 

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla vägförening, har kämpat för ett övertagande i många år och var förstås besviken över beslutet.

– Det här är ett svek mot befolkningen i ytterområdena. Vi precis som alla andra betalar skatt och vi vill få tillbaka något för det. Vi fick ett löfte från kommunen att de skulle sköta vägar och dylikt. Det har man svikit en gång. Nu kommer nästa svek. Det här handlar om att alla som bor i en kommun ska behandlas lika, säger han.

Sture hade hoppats att vägföreningarna och kommunen skulle kunnat hitta någon form av kompromiss och jobbat för en gemensam lösning längre fram, men nu blev det inte så.

Hur går ni vidare nu?

– Frågan är inte död i och med det här utan vi kommer att hålla den levande, men med lite andra inriktningar. Det handlar om att minska de orättvisor som nu föreligger. Vi överväger att överklaga beslutet och få det prövat i förvaltningsdomstolen. Det är just jämställdhetsperspektivet vi är intresserade av. Följer kommunen de krav som finns där? 

När det gäller belysningsfrågan var det större enighet i fullmäktige. Kommunstyrelsens förslag om att kommunen tar ansvar för belysningen och blir anläggningsägare röstades igenom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!