Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett storslaget farväl

S:T ANNA: Igår begravdes greve Magnus Stenbock i S:t Anna kyrka. Kyrkan var fylld av personer med adligt påbrå och dessutom nio av Magnus Stenbocks egna karoliner som också bar ut kistan ur kyrkan.
Då kändes det som man samtidigt bar ut en epok i svensk adelshistoria.

Karolinerna bär ut greve Magnus Stenbocks kista efter begravningen i S:t Anna kyrka igår. Därmed kändes det som de även bar ut en epok i svensk adelshistoria.

Karolinerna bär ut greve Magnus Stenbocks kista efter begravningen i S:t Anna kyrka igår. Därmed kändes det som de även bar ut en epok i svensk adelshistoria.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-06-02 06:00
Någon har sagt att Magnus Stenbock, som avled 95 år gammal, kanske rent av var född i fel tidsepok och hade passat bättre in i samhällslivet förr i tiden.
Han var en man som höll hårt på traditioner och inte tyckte om att bli "duad" och ibland inte ens "niad" av okända personer. Men samtidigt var han väldigt gästvänlig och tog emot gäster som fick övernatta på hans kära Herrborum.
Begravningen förrättades av förre biskopen Martin Lönnebo, med assistans av kyrkoherede Åke Sundstedt. Martin Lönnebo agerade officiant, eftersom han var en personlig vän till greven:
- Det kan man nog säga, berättade Martin Lönnebo efter begravningsakten. Jag träffade Magnus både ute på Capella Ecumenica, som låg honom mycket varmt om hjärtat, och jag var även hemma flera gånger hos honom på Herrborum, där jag till och med varit och gjort visitationer.
Runt och på kistan var det ett hav av blommor från de över 130 begravningsgästerna och själva kistan var svart med guldkanter - målad i ätten Stenbocks färger.

Egen musik
Vid avskedstagandet spelade kantor Roger Eriksson stilla musik i form av "Menuett", skriven av Magnus Stenbock själv. Även hans melodi "Sommarstycke" spelades efter slutbönen innan begravningen avslutades med Air av Bach och därefter skedde karolinernas utbärning av kistan ur kyrkan.
Bland gästerna märktes många adliga namn, som Lewenhaupt, Mörner, Sparre, Uggla, Montgomery, Fleetwood och af Klerke. Även flera medaljtyngda militärer ville ta ett sista farväl.
Givetvis fanns också arvtagaren till Herrborum, Jarl Stenbock på plats vid begravningen.
Förutom begravningsgästerna är det många som har personliga minnen av möten med Magnus Stenbock, via visningar av Herrborum samt konserter och middagar som hölls hemma hos Magnus Stenbock. Han hade många andra strängar på sin lyra och kunde även titulera sig konstnär, författare och kompositör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om