Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett stenkast mellan skilda världar

Mellan Apelgården och Ekhöjden är det bara en bilparkering, några hundra meter. Men på ena stället får de gamla god omvårdnad. På det andra får de ligga och dö ensamma.
- Det handlar om ledning och planering, säger Rita Eklund, kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Bara några hundra meter emellan. Men ändå helt skilda världar. På Apelgården blir de gamla väl omhändertagna. På Ekhöjden lämnas de att dö ensamma.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Bara några hundra meter emellan. Men ändå helt skilda världar. På Apelgården blir de gamla väl omhändertagna. På Ekhöjden lämnas de att dö ensamma. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2005-02-12 06:00
När länsstyrelsens äldrekonsulenter gjorde oanmälda nattbesök hittade de allvarliga brister på Ekhöjdens äldreboende. De gamla fick ligga och dö ensamma. Man blandade också demenssjuka och mentalt friska i samma rum. Personalen kände sig inte sedd. Och de boende fick dålig smärtlindring nattetid.
- Vård- och omsorgsnämnden har krävt att bristerna ska åtgärdas, säger Rita Eklund.
Men hur bristerna ska åtgärdas kan inte Rita Eklund svara på. Rapporten från länsstyrelsen kom som en fullständig överraskning för henne och de övriga i vård- och omsorgsnämnden.
- Vi gör utvärderingar, men vi kan ju inte vara med överallt. Nu kommer vi naturligtvis att följa upp det här.
Personalen talar om nerdragningar och minskade resurser.
- Äldreomsorgen har inte fått mindre pengar, säger Rita Eklund. Och när det uppstår situationer som vård vid livets slutskede, så inte säger vi då nej. Tvärtom, ingen ska behöva dö ensam.
Men några extra pengar får inte äldreboendet för vård vid livets slutskede.
- Äldreomsorgen har fått en summa pengar och ett uppdrag. I det ingår att organisera och planera arbetet. Vi kan aldrig acceptera att man använder mer pengar än man har.

Skilda världar
Både Apelgården, det goda exemplet, och Ekhöjden, det dåliga exemplet, är kommunala äldreboenden. De ligger precis intill varandra. Ändå är det en värld mellan de båda.
- Det är svårt att säga varför det är så, säger Rita Eklund. Men vi har jobbat mycket målmedvetet med Apelgården. Vi hade stora problem där för några år sedan. Man använde miljontals kronor som man inte hade. Ingen i personalen kände till ekonomin. Nu har man ett tydligt och rakt ledarskap. Och personalen har fått veta hur pengapåsen ser ut. Det går inte att komma ifrån att det handlar mycket om personer och organisation.
Ledning, planering, omstrukturering och omfördelning. Det är ord Rita Eklund använder. Men mer personal till äldreomsorgen blir det inte.
- Jag vet att det behövs mer personal. Men vi måste rätta oss efter vilka pengar vi har. I år har vi 1,5 miljarder. Jag tycker vi har en bra äldreomsorg med fantastisk personal. Och jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt bara var ett äldreboende i Norrköping som hade de här allvarliga bristerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om