Förslaget till utbildningsnämnden den 18 oktober är att utbildningskontoret ska få i uppdrag att bereda förutsättningar för inrättande av resursskola i Norrköping. Uppdraget ska redovisas till nämnden den 15 november.
I förslaget ingår att nämnden ska skicka en beställning till samhällsplaneringsnämnden att föreslå lämpliga lokaler för två resursskolor. Lokalerna ska ha kapacitet utifrån ett riktvärde på 20 elever per skola och vara utformade så att elever kan delas upp i mindre grupper samt ges möjlighet till enskild undervisning.
De kommungemensamma resursskolorna föreslås starta läsåret 2024-2025, men beroende på hur snabbt lämpliga lokaler kan hittas kan starttiden försenas. Tanken är att starta upp med en mindre grupp för att sedan successivt utöka skolan.
Konceptet resursskola riktas mot elever som har en sådan problematik att behoven inte bedöms kunna mötas inom den ordinarie skolverksamheten.
Den ena målgruppen är elever med diagnos inom autismspektrumet där det finns behov av att möta andra barn. En sådan verksamhet kan ligga nära en ordinarie skolverksamhet med tillgång till separata lokaler, och med egna ingångar och toaletter.
Den andra målgruppen är elever med en långvarig problematik i form av omfattande skolfrånvaro, bristande impulskontroll och koncentrationssvårigheter.
Resursskola är något som diskuterats länge i Norrköping och som finns med i de styrandes politiska program. En ny lagstiftning medger att man utser en grupp som får läsa i en annan studietakt, med en annan pedagogik, men fortfarande med samma innehåll som den ordinarie skolverksamheten.
– Vi har väldigt många barn nu i anpassad utbildning, vi har aldrig haft så många. Vi upplever att vi behöver se över situationen nu totalt sett, vad det finns för behov av särskild pedagogik i mindre grupp, säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Frågan är nu hur en modell i Norrköping skulle kunna se ut, i en kontext av en besvärlig ekonomisk situation i kommunen.
– Nu när vi ska se över hur vi ska ha skolorna framåt, hur vi ska plocka ihop klasserna, måste vi se över: hur klarar vi de barnen som har störst behov?
Föräldrar ska kunna söka plats för sitt barn, men det ska också vara möjligt för rektorer att göra det om föräldrarna står bakom det beslutet.